Ανησυχία για την έλλειψη…μπύρας εκφράζουν ζυθοποιοί στο Βέλγιο εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, ωστόσο τα βελγικά μέσα διερωτώνται εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στην πράξη και θέτουν επί τάπητος τα δεδομένα.

«Προς έλλειψη μπύρας; Η κακή συγκομιδή κριθαριού ανησυχεί ορισμένους ζυθοποιούς» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας «Le Soir». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν από τις 22 Ιουλίου έθεσαν σε κίνδυνο την ποσότητα και την ποιότητα του κριθαριού του οποίου η συγκομιδή έλαβε χώρα από τότε και έπειτα γεγονός που έκανε ορισμένους ζυθοποιούς να φοβούνται ενδεχόμενη «υποβάθμιση» του κριθαριού. «Σε ελεύθερη πτώση εδώ και πολλά χρόνια, οι καλλιέργειες κριθαριού αποτελούν το αντικείμενο ενός στρατηγικού σχεδίου ανάκαμψης 2017-2027 που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Βαλλονίας, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση των ζυθοποιιών – ιδιαίτερα των βιοτεχνιών – ολοένα και περισσότερων στη χώρα. Από την εφαρμογή της, η έκταση αυτών των καλλιεργειών έχει υπερτετραπλασιαστεί, φτάνοντας σχεδόν τα 1.130 εκτάρια, που καλλιεργούνται από περίπου εκατό αγρότες για την περίοδο 2021-2022, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Βαλλονίας, Γουίλι Μπόρσους.

Το ρυθμιστικό αποτέλεσμα που θα παίξει ο καιρός τονίζεται επίσης από το σώμα των παραγωγών, το οποίο συγκεντρώνει εκπροσώπους αγροτών, δημόσιων αρχών και φορείς στους γεωργικούς τομείς της Βαλλονίας. Τόνισε εν τούτοις ότι μια πιθανή έλλειψη ή αύξηση των τιμών -που ούτως ή άλλως κυμαίνονται μόνιμα- θα πρέπει να γίνει αισθητή μόνο εντός δέκα έως δώδεκα μηνών, διότι οι κόκκοι πρέπει να υποβληθούν σε διάφορες τεχνικές εργασίες (ψύξη, ξήρανση κ.λπ.) πριν φτάσει η διαδικασία στη βύνη προς πώληση σε ζυθοποιούς. Ο αντίκτυπος στις τιμές της αγοράς κριθαριού στο σύνολό της θα πρέπει επίσης να περιοριστεί, δεδομένης της χρόνιας μετριοπάθειας του όγκου των βελγικών συγκομιδών, αναφέρεται περαιτέρω στο σώμα των παραγωγών. Μία πιθανή έλλειψη αναμφίβολα θα αναγκάσει ορισμένους Βέλγους ζυθοποιούς που επιθυμούν να χρησιμοποιούν εγχώριο κριθάρι, να στραφούν στο γαλλικό κριθάρι, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρέσεις από τα κριτήρια για την απονομή ορισμένων ετικετών. Παρ’ ολ’ αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν αναμένεται να υπάρχει έλλειψη μπύρας.