Είναι ευτυχία να βγαίνεις από ένα θέατρο μεταμορφωμένος από το φως της Τέχνης. Στην Α’ Σκηνή της Οδού Κεφαλληνίας τρεις γυναίκες, ψηλές από ηθικό ανάστημα, καδράρουν υποκριτικά κάθε μια τη ζωή της, μέσα από τη ζωή της άλλης αλλά στην ουσία τη ζωή του ίδιου ανθρώπου.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Άρης Τρυπάκης με σκηνοθετική μαεστρία αναδεικνύει το πνευματικό οδοιπορικό και την ολοκλήρωση των συναισθημάτων των «τριών ψηλών γυναικών», στο πέρασμα του ακατάλυτου χρόνου. Στοιχεία που αποτελούν το διαβατήριο για να διαβούν με αυτογνωσία την πύλη της αιωνιότητας, απαλλαγμένες από το φόβο της θνητότητας.

Εκεί όπου τραβιούνται οι κουρτίνες του κομψότατου σκηνικού – με τα ευρηματικά πολύφωτα, τις εξπρεσιονιστικές πινελιές των αντικειμένων και των καλαίσθητων επίπλων – στο εκτυφλωτικό φως και στη γοητεία των επί μέρους φωτισμών. Κομψά κοστούμια σε χρώματα άσπρου – μαύρου και εκπληκτική μουσική αγκαλιάζει, παρελθόν, παρόν και μέλλον σε αδιάσπαστο Ένα.

Μια υπέργηρη κυρία 91 ετών, ανήμπορη να αυτοεξυπηρετηθεί δέχεται τις περιποιήσεις και τη φροντίδα μιας 52χρονης κυρίας, που συγκατοικεί με εκείνην.

Μια 26χρονη όμορφη δικηγόρος έχει αναλάβει «τα προς ταχτοποίηση» πρακτικά θέματα που αφορούν επιταγές, λογαριασμούς και ό,τι άλλο αφορά την πλούσια ηλικιωμένη κυρία. Η συνύπαρξη των τριών γυναικών στον ίδιο χώρο με την οικειότητα που δημιουργεί και η αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών στη ζωή τής γηραιότερης, οδηγεί σε εκμυστηρεύσεις, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις που οδηγούν βαθμιαία σε μια ανατροπή που συγκλονίζει.

Η Μπέτυ Αρβανίτη ως ηλικιωμένη, δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Περιορισμένη σχεδόν στην αρχή στη βολική πολυθρόνα της, με τα γνωστά γεροντικά προβλήματα κινητικότητας και στάσης σώματος ξαναγίνεται αργότερα μια θελκτική αμαζόνα στην όμορφη στολή ιππασίας. Ανεπιτήδευτα φυσική, με επιλεκτική μνήμη που με έντεχνη πονηριά διαχειρίζεται, διατηρώντας μια υποψία αξιοπρέπειας και εγωισμού. Φαντασιώσεις ή μνήμες που επιμένουν να επιστρέφουν , μια απλή συζήτηση που διακόπτεται για να επανέλθει με πεισματικές αυτοαναιρέσεις.

Σκληρή, αδυσώπητη και απρόβλεπτη, μια ξεμωραμένη αυταρχική που την πληγώνει η απομάκρυνση και η ανάγκη της εξάρτησης. Διασκεδαστική και ευχάριστη σε εκμυστηρεύσεις, συγκινητική στον απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής, ώριμη όσο ποτέ και προετοιμασμένη για το τέλος που περιμένει να της συμβεί.

Η Μαρία Κεχαγιόγλου ως μεσήλικας, παίζει με απαράμιλλη δεξιοτεχνία.Η ερμηνεία της εμπλουτίζεται με εκφράσεις δηλωτικές της κατώτερης κοινωνικής της θέσης. Εκείνο το προκλητικό μάσημα της τσίχλας, κάποια σφυρίγματα, το κλείσιμο του ματιού και καμουφλαρισμένες εναντιώσεις στην κυρία, υποστηρίζουν το ενδιαφέρον, την αφοσίωση, τη χαρά της εμπιστοσύνης. Τρυφερές προσφωνήσεις, περιποιήσεις αλλά και επιπλήξεις προς τη δικηγόρο με σκοπό να της υπενθυμίζει την ανάγωγη διαγωγή της. Επισημαίνοντάς της «ότι αυτό που αντικρίζει είναι το ίδιο της το μέλλον».

Στο ρόλο της 26χρονης η Νεφέλη Κουρή, παίζει με τη θρασύτητα και την έπαρση της νεότητας. Προκλητική, προσβλητική, γλωσσού που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Σκληρή και απόλυτη αρνείται τον συμβιβασμό με τον εγωισμό του ανθρώπου που δεν τον φοβίζει ο θάνατος, γιατί πιστεύει πως είναι ακόμα μακριά. Αγέρωχη και ευτυχισμένη με όσα ο έρωτας της προσφέρει, αψηφώντας όσα η ηλικία της αγνοεί και τα αξιολογεί πολύ αργότερα.

Ο Έντουαρντ Άλμπι με το αρκετά βιογραφικό του έργο, με ισχυρή δόση μαύρου χιούμορ και σκληρότητας, αγγίζει τη δύναμη της ψυχής. Την ωριμότητα του ανθρώπου να ζει χωρίς αναβολές το τώρα, γιατί αυτό έχει την διάρκεια. Ευτυχισμένες στιγμές είναι εκείνες που ζεις τώρα, ο παρών χρόνος είναι ο μόνος βέβαιος. Ευτυχισμένος είναι όποιος έχει αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν και με ειρηνικό πνεύμα, γεμάτο αυτογνωσία προετοιμάζεται για το θάνατο.

Η παράσταση σε χρόνο εναλλασσόμενο, με την επιβεβλημένη συναισθηματική απόσταση , ημερεύει την όψη , μαλακώνει την καρδιά που γίνεται κοριτσίστικη στο τέλος της πραγμάτωσή της. Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» συναρπαστικές, έχουν στη μέση την μεσήλικη. Η μια γίνεται παρελθόν και η άλλη το αισιόδοξο μέλλον. Χωρίς καμία νοσταλγία, αναπόληση και κανένα απολογισμό. Όλα σε αρμονία για να σας χαρίσουν μια συναρπαστική βραδιά.

Συντελεστές

Mετάφραση: Eρρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Eλένη Μανωλοπούλου
Σχεδιασμοί φώτων: Aλέκος Αναστασίου
Παίζουν, η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Νεφέλη Κουρή.

Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας Α’ Σκηνή, Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη

Ημερομηνία: Από την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017
Τετάρτη & Κυριακή στις 8.00μμ
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 9.00μμ

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη & Πέμπτη 13 ευρώ
Παρασκευή & Κυριακή 16 ευρώ
Σάββατο 18 ευρώ
Φοιτητικό 10 ευρώ

Πληροφορίες: Τηλ.: 210.8838727