Έφτασε και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που τόσο περιμέναμε, μιας και είναι το πρώτο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Δεν είναι και μικρό το διαστημα, οπότε έχουμε έναν λόγο παραπάνω να το γιορτάσουμε.

Και δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου, ακόμα και όσοι από εμάς παραμείνουν στο κλεινόν άστυ το τριήμερο αυτό. Εξάλλου, πολλές περιοχές της Αθήνας φοράνε τα αποκριάτικά τους και περιμένουν μικρούς και μεγάλους σε ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα. Μάλιστα, όσοι έχετε παιδιά, θα βρείτε πολλές δωρεάν εκδηλώσεις, όπου θα διασκεδάσουν, αλλά και θα απασχοληθούν δημιουργικά, με δράσεις πάντα μέσα στο πνεύμα των ημερών. Κι εννοείται πως και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας περιμένουν τους κατοίκους της Αθήνας πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες, πέρα από το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Δήμος Αθηναίων

Σάββατο 16/3

11:00→Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Κολάζ με κομφετί στην Πινακοθήκη
Αποκριάτικο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών. Οι μικροί επισκέπτες θα παρατηρήσουν τα έργα της Ρίκας Πανά στον εκθεσιακό χώρο και θα δημιουργήσουν το δικό τους κολάζ με χαρτοπόλεμο!
Δηλώσεις συμμετοχής: 210 5202420 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 18

11:00→Πλατεία Αγίου Γεωργίου Κυψέλης
«Καρναβαλίζομαι, παίζω, τραμπαλίζομαι»
Παιδικό εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα.
Μια μπαλαρίνα χάνει το πολύχρωμο χαρταετό της. Θα κινήσει γη και ουρανό για να τον βρει. Ταξιδεύοντας με την κορδέλα από το γαϊτανάκι της θα φτάσει στη χώρα του Βασιλιά Καρνάβαλου, θα μεταμορφωθεί στο νησί των καπέλων, θα γνωρίσει τον chef της Αποκριάς, και θα ξεχαστεί χορεύοντας στο μεγάλο πάρτι των καρναβαλιστών. Παρέα στο ταξίδι της τα παιδιά ντυμένοι μικροί καρνάβαλοι θα ακολουθήσουν τα ίχνη του χαρταετού έως ότου ανακαλύψουν κομμάτια από την πολύχρωμη ουρά του και μαζί ένα μεγάλο μυστικό που θα μας ενώνει για πάντα. Ποιο να είναι αυτό; Θα το μάθουμε χορεύοντας στο αποκριάτικο πάρτι μας.

11:00→Γενναίου Κολοκοτρώνη & Ματρόζου
Παιδική αποκριάτικη γιορτή
Μουσική, χορός, αποκριάτικοι διαγωνισμοί καλύτερης στολής, θεατρικές εμφανίσεις, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς καρναβαλιστές! Φορέστε την πιο δημιουργική στολή σας και ελάτε να παίξουμε!

Κυριακή 17/3

11:30→Ζάππειο (προαύλιος χώρος)
Αποκριάτικη παιδική γιορτή
Αποκριάτικοι ρυθμοί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Μουσική, χορός, ξυλοπόδαροι, μπαλονοκατασκευές, facepainting, καλλιτέχνες τσίρκου, ομαδικά παιχνίδια, παντομίμα, μασκότ και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους.

18:00→Πλατεία Συντάγματος –Ερμού- Πλατεία Μοναστηρακίου
Αποκριάτικη πομπή στο κέντρο της Αθήνας
Δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ. Γιορτάζουμε όλοι μαζί την λήξη της αθηναϊκής Αποκριάς με ανιματέρ, ζογκλέρ, βραζιλιάνικα κρουστά αλλά και άλλους διασκεδαστές, που θα παρασύρουν το κοινό σε καρναβαλικούς ρυθμούς.

Καθαρά Δευτέρα 18/3

11:00→Λόφος Φιλοπάππου
Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων.
Συναυλία από το συγκρότημα «Χάρισμα».

11:00→ Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ)
Παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Δήμος Βύρωνα

Σάββατο 16/03 ώρα 18.00
Δημοτικός Κινηματογράφος «Νέα Ελβέτια»
Το Καρναβάλι του Καραγκιόζη με ζωντανή ορχήστρα
θέατρο σκιών Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου

Κυριακή 17/03 ώρα 11.30 πλατεία Φατσέα
Αποκριάτικο πάρτυ για μικρούς και μεγάλους!
Φόρεσε την αποκριάτικη στολή σου, βάλε την αποκριάτικη διάθεσή σου. κατασκεύασε την αποκριάτικη μάσκα σου στο εργαστήρι κατασκευής μάσκας και χόρεψε στους ρυθμούς της μουσικής του DJ. Ζωγραφίσου με face painting. Διασκέδασε με το show των animateurs.

Τζαμάλα
Αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα
Παραδοσιακό γλέντι με εδέσματα και το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κώτσικα

Καθαρά Δευτέρα 18/03 ώρα 11.00
Θέατρο Βράχων “Άννα Συνοδινού”
Κούλουμα
Λαϊκό γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα και το μουσικό σχήμα “Τζίτζικες”
Παραδοσιακά παιχνίδια για τους μικρούς φίλους.

Απόκριες στο ΚΠΙΣΝ

Κυριακή 17/3 στις 12.00 – Ξέφωτο

Την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στήνεται γιορτή! Ζωντανή μουσική, παρέλαση κρουστών, εργαστήρια, μασκαράδες, κέφι και φαντασία δίνουν το σύνθημα για μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες! H γνώριμη πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει την εκρηκτική ενέργειά της και τους βραζιλιάνικους ρυθμούς σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ οι Jaguar Bombs στήνουν την πιο ξέφρενη γιορτή διασκευάζοντας διαχρονικές επιτυχίες που όλοι αγαπήσαμε.

Jaguar Bombs
Tι κοινό μπορεί να έχουν οι Sonics με τους 5ive και ο Elvis με τους Offspring; Οι Jaguar Bombs αναμειγνύουν δυναμικό rock ‘n’ roll ρυθμό με pop μελωδίες προηγούμενων δεκαετιών και έρχονται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος! Παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από rockabilly, surf και garage rock αισθητική με αναφορές σε εφηβικούς pop ύμνους και άλλες ένοχες μουσικές απολαύσεις, οι Jaguar Bombs διασκευάζουν διαχρονικές επιτυχίες που όλοι μας έχουμε τραγουδήσει, καθώς και τραγούδια που έντυσαν μουσικά τα πάρτι των εφηβικών χρόνων.

Bloco Swingueira
Εξωστρεφείς και πληθωρικοί, οι Bloco Swingueira είναι μια μπάντα κρουστών που δημιουργήθηκε το 2014. Κάθε τους εμφάνιση παραπέμπει σε βραζιλιάνικο καρναβάλι, με samba afro και samba reggae ρυθμούς που ξεσηκώνουν το κοινό. Πέρα από τις δεκάδες live εμφανίσεις τους, διοργανώνουν μαθήματα κρουστών, αλλά και σεμινάρια με καταξιωμένους δασκάλους από τη Βραζιλία.

Γαϊτανάκι: χρώματα και βήματα/ 12.30-14.30
Ένα γαϊτανάκι στήνεται στο Ξέφωτο και περιμένει μικρούς και μεγάλους να στροβιλιστούν στον ρυθμό της μουσικής. Εμπνεόμαστε από την κλασική χορογραφία και με τη βοήθεια της χορογράφου Χαριτίνης Γαλανοπούλου δημιουργούμε νέα χορευτικά μοτίβα βασισμένα στο σύγχρονο χορό.

Καθαρά Δευτέρα 18/3

Εικαστική δράση: Χαρταετοί στον ουρανό 11.00-16.00/ ΑΓΟΡΑ
Με μια μεγάλη επιφάνεια χαρτιού, αποτυπώνουμε τον δικό μας ουρανό γεμάτο με χαρταετούς. Χρώματα, σχήματα, σφραγίδες και στένσιλ μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια συλλογική ζωγραφιά εμπνευσμένη από τον οκτάγωνο χαρταετό της Όπυ Ζούνη. Παρατηρούμε τα σχήματα του χαρταετού, συνδυάζουμε τα χρώματα, και μαζί δημιουργούμε τους δικούς μας μοναδικούς χαρταετούς. Μια εικαστική δράση, ανοιχτή σε όλους.

Κούλουμα στο Νιάρχος 12.00-15.00/Ξεφωτο

Από τις 12.00 έως τις 15.00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει, στο Ξέφωτο, ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, σε μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού.

Αποκριάτικοι μιμικοί χοροί μπλέκονται με καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, κρητικά πεντοζάλια και νησιώτικους μπάλους.

Τον τόνο δίνουν τα παραδοσιακά χάλκινα πνευστά από την περίφημη «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη», καθώς και το δυναμικό μουσικό σχήμα «Επτάσημο» με τον Ηλία Γάκο και τη Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι. Στο γλέντι συμμετέχουν, ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης καθώς και ο Κρητικός λυράρης Μανώλης Μπουνταλάκης με την παρέα του.

Δήμος Περιστερίου

Σάββατο 16/3

12.00-20.00 Τα παιδιά διασκεδάζουν!
Face painting: Οι βοηθοί του Βασιλιά Καρνάβαλου σάς περιμένουν στο μοναδικό εργαστήριο Face Painting, για να κάνουν κάθε παιδί χαρούμενο, βάφοντάς το στα πιο απίθανα σχέδια, πάντα με τα καλύτερα και πιο ασφαλή χρώματα και υλικά.
Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας: Τα παιδιά δημιουργούν αποκριάτικες μάσκες, σε σχέδια και χρώματα της επιλογής τους.
Photo booth: «Φώτα, χαμόγελα, κάμερα, πάμε». Όλη η οικογένεια φωτογραφίζεται στο πιο αποκριάτικο φόντο, κρατώντας για πάντα αυτή τη στιγμή.
13.00 Αποκριάτικα παιχνίδια: Μία μίξη παλιών και νέων παιχνιδιών, που τιμά την παράδοση, φτάνει στο σήμερα αλλά πατά και στο μέλλον. Τα παιδιά παίρνουν μέρος σε απίθανες δοκιμασίες, ταχύτητας, συνεργασίας, συντονισμού κινήσεων, αντίληψης, μέσω των οποίων, βιώνουν το αποκριάτικο κλίμα σε όλο του το μεγαλείο. Οι γονείς μπαίνουν στο παιχνίδι κι αυτοί και βοηθούν τα παιδιά να «κερδίσουν». Ποιο είναι το βραβείο; Μοναδικές εμπειρίες που μόνο εδώ μπορείς να βρεις!
14.00 Kids and Family Zumba: Οικογενειακά είναι καλύτερα! Οι έμπειροι συνεργάτες του δήμου έχουν ετοιμάσει ένα απίθανο χορευτικό πρόγραμμα Zumba κι έρχονται στο stage των αποκριάτικων εκδηλώσεων για να ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους! Μοναδικές και πρωτότυπες χορογραφίες για όλη την οικογένεια σας περιμένουν.
15.00 Θεατρικό παιχνίδι: Τα παιδιά ξεδιπλώνουν την προσωπικότητα αλλά και το ταλέντο τους, μέσα από μία μοναδική διαδικασία καταστάσεων και συναισθημάτων. Έμπειροι επαγγελματίες, έχουν σχεδιάσει ειδικά για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Περιστερίου, μοναδικά θεατρικά παιχνίδια, εμπνευσμένα από την πλούσια αποκριάτικη παράδοση του τόπου μας!
17.00 Παράσταση Κουκλοθέατρου «Η πεντάμορφη και το τέρας» από το κουκλοθέατρο Αθήνας.
18.00 Παράσταση «Ο Καραγκιόζης Βαρκάρης» από το θέατρο σκιών Κώστα Σπυρόπουλου.
18:00 Απίθανο οικογενειακό αποκριάτικο party. Χορός, παιχνίδι, διαγωνισμοί, karaoke και πολλές εκπλήξεις σας περιμένουν! (Ρίξτε τις μουσικές επιλογές σας στο ειδικό κουτί που βρίσκεται στα εργαστήρια).
19.00 Συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο: Ο εξαιρετικός μελωδικός ερμηνευτής θα παρασύρει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι στο ποιοτικό λαϊκό τραγούδι. Παραδοσιακά, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, ρετρό, έντεχνα λαϊκά και νεότερα τραγούδια θα συνθέσουν ένα πρόγραμμα «εφ’ όλης της ύλης».

Κυριακή 17 Μαρτίου

11.00 Οι XANA ZOO ξανάρχονται και ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους. Η Καμήλα, ο Σκαντζόχοιρος, η Κατσίκα, ο Αστακός και όλη η υπόλοιπη τρελοπαρέα φοράνε τα γιορτινά τους και μας παρασύρουν σε ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτυ!
15.00 Η μεγάλη παρέλαση των παιδιών: Το αποκορύφωμα των δράσεων, η πιο απίθανη στιγμή. Τα παιδιά παρελαύνουν με χαρά και ρυθμό. Τύμπανα, μουσικές και χαρούμενα τραγούδια δίνουν τον τόνο.
17.00 Παράσταση κουκλοθέατρου «Η παρέα του Καρναβαλιού» από το κουκλοθέατρο Αθήνας.
18.00 Παράσταση «Ο Καραγκιόζης Μάγειρας» από το θέατρο σκιών Κώστα Σπυρόπουλου.
19.00 Παραδοσιακό δημοτικό γλέντι με τη δημοφιλή τραγουδίστρια, Γωγώ Τσαμπά.

Καθαρά Δευτέρα 18/3

11:00 – Κούλουμα: Ο δήμος Περιστερίου σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί τα κούλουμα παραδοσιακά, με σαρακοστιανά, λαγάνες, κρασί και πολύ κέφι. Μάλιστα, σας περιμένει η μεγαλύτερη λαγάνα μεγέθους 3μ. πλάτος και 4μ. μήκος!
11.00-14.00 Τα παιδιά διασκεδάζουν!
Κατασκευή μίνι χαρταετών: Τα παιδιά δημιουργούν μικρούς χαρταετούς, τιμώντας την παράδοσή μας.
11.00 Παράσταση κουκλοθέατρου «Οι χαρταετοί» από το κουκλοθέατρο Αθήνας.
12.00 Παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο χαρταετός» από το θέατρο σκιών Κώστα Σπυρόπουλου.
12.00 Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με τον Γιάννη Καψάλη.