Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Γκάμπι Ασκενάζι, φαίνεται να είχε δηλώσει σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου στα τέλη του 2009 ότι προετοίμαζε «έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο» πιθανώς εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2009, που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks, ο Ασκενάζι τονίζει «προετοιμάζω τον ισραηλινό στρατό για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας, γιατί είναι ευκολότερο να τον περιορίσω σε μια μικρή επιχείρηση παρά το αντίθετο».

Ακόμα φέρεται να επισημαίνει στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας Δημοκρατικό ‘Αικ Σκέλτον «η απειλή εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του Ισραήλ είναι σοβαρότερη από ποτέ. Για το λόγο αυτό το Ισραήλ προσδίδει τόσο μεγάλη σημασία στην αντιπυραυλική άμυνα».

Επίσης ο ισραηλινός ανώτατος αξιωματικός είχε δηλώσει πως το Ιράν διαθέτει 300 πυραύλους Σάχαμπ που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ, το οποίο θα έχει στη διάθεσή του δέκα λεπτά για να αντιδράσει, αλλά για τον Ασκενάζι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ επισημαίνοντας ότι «η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίσει το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ισραήλ».