Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, με τον οποίο συζήτησε σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, καθώς ο πόλεμος στη χώρα συνεχίζεται εννιά χρόνια μετά την έναρξή του.

Η Ναπολιτάνο, η οποία έκανε διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, είχε συνάντηση με τον Καρζάι και τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του Ομάρ Ζαχιλουάλ.

«Σε συντονισμό με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν, το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που βοηθά την κυβέρνηση του Αφγανιστάν όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων και τον τελωνειακό έλεγχο σημείωσαν αξιόλογη πρόοδο στην προσπάθεια να εμποδιστούν επιχειρήσεις της αλ Κάιντα στην περιοχή της μεθορίου του Αφγανιστάν και του Πακιστάν», ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου της.

Σήμερα στο Αφγανιστάν εργάζονται 25 στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Άλλα 52 πρώην στελέχη των υπηρεσιών φύλαξης των συνόρων, τελωνειακοί και συνοριοφρουροί, φθάνουν στη χώρα.

Καρζάι και Ναπολιτάνο συζήτησαν επίσης για τις προσπάθειες να περιοριστεί το λαθρεμπόριο των χημικών ουσιών που οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με το γραφείο της.

Η Ναπολιτάνο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα Κυριακή το Κατάρ, κατόπιν το Ισραήλ και το Βέλγιο, για να συζητήσει σχετικά με την προστασία των αερομεταφορών από τρομοκρατικές απειλές.