Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από εκκλησία και σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου καθώς οι πιστοί συγκεντρώθηκαν για την Πρωτοχρονιά, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Τουλάχιστον άλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό, το οποίο οδήγησε σύντομα εκατοντάδες χριστιανούς να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μερικοί χριστιανοί και μουσουλμάνοι εκσφενδόνισαν ο ένας στον άλλον πέτρες, δήλωσε ένας μάρτυρας.

“Θυσιάζουμε τις ψυχές και το αίμα μας για το Σταυρό”, φώναζαν οι χριστιανοί κοντά στην κοπτική ορθόδοξη εκκλησία όπου συνέβη η έκρηξη, δήλωσε ο μάρτυρας.

Το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Middle East μετέδωσε πως το αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από την εκκλησία και ανέφερε πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, χωρίς να δίνει αριθμούς. Ανέφερε πως ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο και οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία.

“Θυσιάζουμε τις ψυχές και το αίμα μας για το Σταυρό”, φώναξαν μερικοί Χριστιανοί κοντά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σύμφωνα με τον μάρτυρα. “Ήταν μια σκηνή από τη Βαγδάτη”, είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Νοσοκομειακά είχαν σπεύσει επί τόπου όπου νοσοκόμοι και γιατροί περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη.

Ανακοινωθέν του ΥΠΕΣ ανέφερε πως η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην εκκλησία κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η τελετή για την έλευση του νέου έτους. Ακόμη, σημείωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε ζημιές και σε κοντινό τέμενος που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και ότι οκτώ μουσουλμάνοι είναι ανάμεσα τους 24 τραυματίες. Διεξάγεται έρευνα σχετικά με την επίθεση για να διακριβωθεί ποιος ευθύνεται, κατά το υπουργείο.

“Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ένα όχημα ήταν η αιτία της έκρηξης. Ήταν σταθμευμένο μπροστά στην εκκλησία και υποτέθηκε ότι ανήκε σε κάποιον από τους ανθρώπους που πάνε συχνά στο ναό”, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Οι αρχές στην Αίγυπτο–όπου αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβριο–έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες, περιορίζοντας τη στάθμευση οχημάτων ακριβώς έξω από αυτές, μετά τις απειλές στις οποίες προέβη το Νοέμβριο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα.

Στα τέλη Νοεμβρίου τουλάχιστον δύο Κόπτες Χριστιανοί είχαν σκοτωθεί, τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 αστυνομικοί, είχαν τραυματιστεί και 150 είχαν συλληφθεί σε επεισόδια ανάμεσα σε μέλη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων λόγω της απαγόρευσης ανέγερσης χριστιανικού ναού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ