Πέντε άνθρωποι εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού σήμερα στο Κουβέιτ, στον έναν εκ των οποίων είχε επιβληθεί η θανατική ποινή για τη συμμετοχή του σε επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος το 2015 που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της χώρας.

Το γραφείο της εισαγγελίας επέβλεψε την «εκτέλεση της θανατικής ποινής στην κεντρική φυλακή του Κουβέιτ» για πέντε πρόσωπα, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν καταδικαστεί για δολοφονίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Κουβέιτ επλήγη στις 26 Ιουνίου του 2015 από τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία του όταν Σαουδάραβας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τη ζώνη με εκρηκτικά που έφερε επάνω του σε σιιτικό τέμενος της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια κατά βάση σουνιτική χώρα. Η επίθεση είχε προκαλέσει τον θάνατο 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό 227.

Οι εκτελέσεις αυτές είναι οι πρώτες στο Κουβέιτ ύστερα από εκείνες του Νοεμβρίου, όταν επτά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών, απαγχονίστηκαν για σειρά δολοφονιών. Εκείνες ήταν οι πρώτες εκτελέσεις στο Κουβέιτ από τον Ιανουάριο του 2017 όταν οι αρχές είχαν απαγχονίσει επτά ανθρώπους.

Το Κουβέιτ έχει εκτελέσει δεκάδες ανθρώπους από τότε που υιοθέτησε τη θανατική ποινή στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και οι περισσότεροι εκτελεσθέντες έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες ή εμπόριο ναρκωτικών.

Η θανατική ποινή είναι πολύ διαδεδομένη στην περιοχή, κυρίως στη Σαουδική Αραβία, όπου 74 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.