Τις τελευταίες ημέρες, σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη των ερωτήσεων σε γυναίκες που πέρασαν από συνέντευξη για το ιδιωτικό γραφείο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Microsoft και φιλάνθρωπου Μπιλ Γκέιτς. Σε αυτές, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ερωτήσεις σχετικά με ευαίσθητα θέματα, όπως η σεξουαλική συμπεριφορά και το ιστορικό χρήσης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Wall Street Journal και όπως αναφέρεται στο futurism.com, ορισμένες γυναίκες που έδωσαν συνέντευξη για τους ρόλους στην Gates Ventures ρωτήθηκαν για τις προτιμήσεις τους στην πορνογραφία, για το αν είχαν ποτέ εξωσυζυγικές σχέσεις ή αν είχαν «γυμνές φωτογραφίες του εαυτού τους στα τηλέφωνά τους». Μια γυναίκα φέρεται να είπε ότι τη ρώτησαν αν είχε ποτέ «χορέψει για χρήματα», ενώ μια άλλη γυναίκα είπε ότι τη ρώτησαν αν είχε ποτέ κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κανένας από τους άνδρες που έδωσαν συνέντευξη για παρόμοιες θέσεις της Gates Ventures δεν ανέφερε ότι τους έγιναν τέτοιες επεμβατικές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιστεύεται ότι η εταιρεία ασφαλείας που είχε αναλάβει τη συνέντευξη των υποψηφίων, με την επωνυμία Concentric, προσπαθούσε να αναζητήσει πληροφορίες για το ιστορικό των υποψηφίων που θα μπορούσαν να τους καταστήσουν ευάλωτους σε εξωτερικούς εκβιασμούς, ενώ εργάζονταν για έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους άνδρες του κόσμου.

Αλλά είναι, επίσης, η τελευταία σε μια πολυετή σειρά από ανησυχητικές αναφορές σχετικά με τη μεταχείριση των γυναικών στις εταιρείες που διευθύνει ο Γκέιτς, ακόμη και από τον ίδιο τον Γκέιτς – και, ως εκ τούτου, ένα ακόμη πλήγμα στη φήμη του Γκέιτς. Από την πλευρά της, η Gates Ventures κρατά τη γραμμή άρνησης.

Τι απαντούν οι Gates Ventures και Concentric

«Ποτέ δεν έχουμε λάβει πληροφορίες από κανέναν προμηθευτή ή συνεντευξιαζόμενο στα 15+ χρόνια της ιστορίας μας ότι έγιναν ακατάλληλες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στην WSJ. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, ότι μετά από μια ολοκληρωμένη εξέταση των αρχείων μας, καμία προσφορά εργασίας δεν έχει ποτέ ακυρωθεί με βάση πληροφορίες αυτής της φύσης».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Concentric παραδέχθηκε στη WSJ ότι μέρος της διαδικασίας διαλογής τους περιλαμβάνει «την αξιολόγηση της ειλικρίνειας ενός υποψηφίου και της ευπάθειας του σε εκβιασμούς, η οποία συχνά ξεκινά με εθελοντικές δηλώσεις του υποψηφίου με επακόλουθες ερωτήσεις από τους ανθρώπους που παίρνουν τις συνεντεύξεις της εταιρείας». Υποστήριξαν, ωστόσο, ότι το περιεχόμενο αυτών των συνεντεύξεων δεν έχει καμία σχέση με τη μελλοντική απασχόληση.

Οι πρώην συνεντευξιαζόμενοι της Gates Ventures που μίλησαν στη WSJ, όμως, αντέκρουσαν την υπεράσπιση της Concentrics, λέγοντας ότι ρωτήθηκαν για βαθιά προσωπικά θέματα χωρίς να δώσουν εθελοντικά τέτοιες πληροφορίες και τους είπαν ότι οι απαντήσεις τους θα είχαν άμεση επίπτωση στην πιθανή πρόσληψή τους. Ένα έντυπο συγκατάθεσης της Concentric που εξέτασε η WSJ σημείωνε επίσης ανοιχτά ότι η εταιρεία ασφαλείας είχε την άδεια να μοιραστεί «εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες» με τον πελάτη της.