Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Βολοντίρι Ζελένσκι, πρότεινε να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μήκους 100-120 χιλιομέτρων εντός της Ρωσίας, όταν επέλθει ειρήνη με την Ουκρανία και σταματήσει ο πόλεμος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν ένα χρήσιμο μέτρο, ώστε να αποφευχθεί νέα σύγκρουση στο μέλλον και να σταματήσουν επιθέσεις από τα εδάφη της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

«Το βασικό θέμα μιας μεταπολεμικής διευθέτησης θα πρέπει να είναι η καθιέρωση μέτρων προστασίας για να αποφευχθεί επανάληψη της επιθετικότητας στο μέλλον», έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter.

Για την ασφάλεια των κατοίκων σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έγραψε, «είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 100-120 χιλιομέτρων στις δημοκρατίες του Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Κουρσκ και Ροστόφ».

Η αναφορά περιοχών της Ρωσίας ως Δημοκρατίες φαίνεται να είναι ένα νεύμα προς την Μόσχα που υποστηρίζει τις οντότητες των αυτονομιστών οι οποίες αυτοαποκαλούνται «Λαϊκές Δημοκρατίες» στις ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ οι οποίες συνορεύουν με την Ρωσία.

Ο Ποντολιάκ είπε ότι στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πρέπει να υπάρχει αρχικά μια διεθνής παρουσία για να την ελέγχει.

«Πιθανότατα, στο αρχικό στάδιο με ένα υποχρεωτικό διεθνές κλιμάκιο ελέγχου», έγραψε.