Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ χθες Σάββατο το βράδυ έπειτα από πέντε ημέρες πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με απολογισμό 35 νεκρούς.

Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο και παλαιστινιακές πηγές ενήμερες για τη συμφωνία, το Κάιρο, που παραδοσιακά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη, εξασφάλισε τη συναίνεση και των δύο πλευρών για τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στις 22:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Όμως μερικές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν περίπου ένα τέταρτο της ώρας αφού θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και ακολούθησαν ισραηλινά πλήγματα, πριν αποκατασταθεί κατά τα φαινόμενα η ηρεμία και Παλαιστίνιοι βγουν κατά εκατοντάδες στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας, που ήταν έρημοι εδώ και μέρες.

Το Ισραήλ και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ευχαρίστησαν την Αίγυπτο για τη μεσολάβησή της.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός από τις 22:00», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ αλ Χίντι, στέλεχος του πολιτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο Τσάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, φάνηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς να επιβεβαιώνει την εκεχειρία, προειδοποιώντας ωστόσο πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει περαιτέρω επιθέσεις, ευχαριστώντας την Αίγυπτο για τις «σπουδαίες προσπάθειες» που κατέβαλε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.