Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την εξαφάνιση της Ruja Ignatova, ιδρύτριας της εταιρείας OneCoin, που κατηγορείται για απάτη κρυπτονομισμάτων ύψους 4 δισ. δολαρίων. Η «CryptoQueen», όπως συχνά αποκαλείται από τον Τύπο, ενδέχεται να δολοφονήθηκε στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή της, πάνω σε ένα σκάφος στο Ιόνιο το 2018, από γνωστό βαρόνο των ναρκωτικών.

Αυτό ισχυρίζεται η βουλγαρική οργάνωση Bureau for Investigative Reporting and Data (Bird.bg), που εστιάζει στη διαφθορά στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, επικαλούμενη στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα για τη δολοφονία ενός πρώην ανώτατου αστυνομικού στη Σόφια. Τα νέα στοιχεία, αν και σχετικά ελλιπή, προστίθενται σε αυτά από προηγούμενο ρεπορτάζ του BBC («The Missing Cryptoqueen»), στο οποίο εκφράζονταν εκτιμήσεις πως η Ignatova και το OneCoin είτε ήταν μία «βιτρίνα» του οργανωμένου εγκλήματος ή σχετίζονταν με τη μαφία.

Ο γρίφος της εξαφάνισης της «CryptoQueen»

Το FBI αναζητά τη Ruja Ignatova τα τελευταία πέντε χρόνια με την CryptoQueen να βρίσκεται στη λίστα με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες. Οι αμερικανικές αρχές προσφέρουν αμοιβή 100.000 δολαρίων σε όποιον έχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της. Η Ignatova, Γερμανίδα υπήκοος βουλγαρικής καταγωγής, κατηγορείται πως ιδρύοντας την εταιρεία κρυπτονομισμάτων OneCoin το 2014 έπεισε εκατομμύρια ανθρώπους να επενδύσουν σε αυτήν, εξαπατώντας τους και αποσπώντας τελικά 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με έρευνα των αμερικανικών αρχών, το OneCoin είχε τζίρο 3,4 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά δεν είχε πραγματική αξία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αγορές. Λειτουργούσε σαν ένα πολυεπίπεδο δίκτυο μάρκετινγκ που πλήρωνε προμήθειες στα περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη του παγκοσμίως για να πείσουν και άλλους να αγοράσουν πακέτα OneCoin.

Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απάτες τύπου πυραμίδας στην ιστορία. Η Ignatova γέμιζε αμφιθέατρα όταν έδινε ομιλίες σε όλο τον κόσμο προτρέποντας τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην «οικονομική επανάσταση» που τους υποσχόταν, λέγοντας ότι το OneCoin «θα μεταμόρφωνε τη ζωή όσων δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες».

Μόλις αντιλήφθηκε πως οι αμερικανικές αρχές την παρακολουθούσαν διέφυγε στο εξωτερικό. Η Ignatova εθεάθη τελευταία φορά στις 25 Οκτωβρίου του 2017 στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου έφτασε με πτήση από τη Σόφια. Τον Ιούλιο του 2022 υπήρξαν αναφορές στον ελληνικό Τύπο πως η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό της, ωστόσο αυτές υπήρξαν άκαρπες.

Τώρα η οργάνωση Bureau for Investigative Reporting and Data (Bird.bg) αναφέρει πως στο πλαίσιο έρευνας για τον πυροβολισμό πρώην επικεφαλής της αστυνομίας τον Μάρτιο του 2022 στη Σόφια, προέκυψε μια αναφορά από πληροφοριοδότη, η οποία βρέθηκε στο σπίτι του αξιωματικού, πως η Ignatova δολοφονήθηκε σε ένα γιοτ στο Ιόνιο Πέλαγος και στη συνέχεια οι δράστες τη διαμέλισαν και σκόρπισαν τα μέλη της στη θάλασσα.

Η εκτέλεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 με εντολή ενός βαρόνου ναρκωτικών.  Ο εν λόγω βαρόνος φέρεται να αποκαλείται «Τάκης» και είναι ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της βουλγαρικής μαφίας, όπως αναφέρει το CoinDesk. Ο «Τάκης» εκτιμάται ότι έχει επιρροή σε υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας στη Βουλγαρία, και άρα θεωρητικά θα μπορούσε να της προσφέρει μία ασφαλή διέξοδο. Και από την άλλη, μία πυραμίδα κρυπτονομισμάτων θα ήταν ένα χρήσιμο κανάλι για το ξέπλυμα  βρώμικου χρήματος.

«Η Ignatova είχε ένα εξαιρετικό βιογραφικό, φέρεται να σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη και να εργαζόταν στη McKinsey, αλλά τώρα βρίσκεται δίπλα-δίπλα στη λίστα του top 10 με ηγέτες καρτέλ, απαγωγείς και δολοφόνους», έχει πει ο εισαγγελέας Damian Williams. Ο αδελφός της Ignatova, Konstantin Ignatov, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 στο Λος Άντζελες. Τελικά ομολόγησε την ενοχή του για απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Mark S. Scott, ενός δικηγόρου που κρίθηκε ένοχος γιατί βοήθησε στο «ξέπλυμα» σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την OneCoin.