Μια βδομάδα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της Δευτέρας (6/2) που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες έφτασε τις 34.179. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, με τις ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων να εξανεμίζονται ώρα με την ώρα.

Το στάδιο των διασώσεων στη Συρία και την Τουρκία «πλησιάζει στο τέλος της», με την έμφαση τώρα να δίνεται στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (…) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι», τόνισε ο Γκρίφιθς.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε επίσης ότι ο Oργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.