Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στη Βαρκελώνη της Καταλονίας τιμωρήθηκε με πρόστιμο άνω των 7.000 ευρώ για ηλικιακή διάκριση καθώς στην αγγελία που δημοσίευσε ζητούσε «γυναίκα υπάλληλο άνω των 40 ετών».

Ο Χαβιέρ Μάρκος, ιδιοκτήτης ενός συνοικιακού καταστήματος που πουλάει κουρτίνες και λευκά είδη αναζητούσε αντικαταστάτρια για την υπάλληλο που εργαζόταν στην επιχείρησή του, η οποία θα αφήσει τη θέση της καθώς βγαίνει στη σύνταξη.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω διακρίσεις κατά κανενός. Στην πραγματικότητα, ήθελα να προσφέρω μία ευκαιρία σε γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν εργασία» είπε ο Μάρκος, απαντώντας σε όσους κάνουν σχετικές καταγγελίες σε βάρος του. Συμπλήρωσε πως η πλειονότητα των πελατών του είναι γυναίκες, δήλωσε σε καταλανικά ΜΜΕ.

Απέσυρε την αγγελία από ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας μετά την προειδοποίηση της επιθεώρησης εργασίας ότι μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο. Ωστόσο, οι επιθεωρητές το επέβαλαν τελικώς, με την αιτιολογία της ηλικιακής διάκρισης και διάκρισης λόγω φύλου. Τιμώρησαν τον καταστηματάρχη με 7.501 ευρώ.

«Ήλπιζα πως θα έκαναν ουρά στην πόρτα, αλλά αντ’ αυτού βρέθηκα με ένα πρόστιμο, το οποίο είναι πολλά χρήματα για μία μικρή επιχείρηση» είπε ο Μάρκος. Η μόνη παρηγοριά του είναι πως θα μειωθεί σε 4.500 ευρώ, σε περίπτωση που πληρωθεί εντός 30 ημερών.

Παρότι αποδέχθηκε ότι πρέπει να καταβάλει το ποσό, ο επιχειρηματίας επεσήμανε πως η ίδια η καταλανική κυβέρνηση προωθεί καμπάνια για την ένταξη περισσότερων γυναικών στην Πυροσβεστική. Μόλις το 2% είναι γυναίκες και γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό. Στο πλαίσιο αυτής κυκλοφόρησε και μία διαφήμιση που αφήνει υπόνοιες για τη δημιουργία «ομάδας γυναικών». Και ο επιχειρηματίας διερωτάται σε τι διαφέρει αυτό, από τη δική του διαφήμιση.

Προ ετών, παράλληλα, ένα μπαρ στη Βαρκελώνη είχε βγάλει αγγελία ζητώντας σερβιτόρους άνω των 50 ετών. Σε αυτή την περίπτωση δεν είχε επιβληθεί πρόστιμο. «Έψαχνα για σερβιτόρους που είναι άνω των 50 ετών επειδή ήξερα ότι θα ήταν φανταστικοί και επειδή η κοινωνία τους έχει άδικα απωθήσει από την αγορά εργασίας» είχε πει η ιδιοκτήτρια του μπαρ, Κιμ Ντίαθ.