Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος αρχίζει να μιλάει δημόσια για τα ζητήματα ψυχικής υγείας, ώστε να «σπάσει το ταμπού» και αν κάπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι στις περιπτώσεις που έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα.

Στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη μια σχετική υπόθεση και έχει διχάσει, καθώς μια μητέρα κατηγορείται ότι δολοφόνησε συνειδητά τα τρία παιδιά της, ενώ η ίδια υποστηρίζει ότι πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη.

Η 32χρονη Lindsay Clancy έχει γίνει το «πρόσωπο των ημερών» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι μεν την παρουσιάζουν ως μια σύγχρονη «Μήδεια», ενώ οι δε αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο.

Η αρθρογράφος των New York Times, Ellen Barry, κατέγραψε όλα τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση της και διερευνά, αν πρόκειται για μια «στυγνή δολοφόνο», ή για ένα άτομο που «ποτέ δεν έλαβε την απαραίτητη φροντίδα» για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Τα μοιραία 25 λεπτά

Στις 24 Ιανουαρίου ένα άγριο έγκλημα πρόκειται να κλονίσει την πόλη Duxbury στη Μασαχουσέτη. Η Αστυνομία έλαβε κλήση από έναν πατέρα, που μόλις επέστρεψε σπίτι και εντόπισε τα τρία παιδιά του νεκρά στο υπόγειο και τη σύζυγο του ημιπαράλυτη στην πίσω αυλή. Έκτοτε, ο Τιμ Κρουζ, εισαγγελέας του Πλίμουθ, διώκει τη 32χρονη με την κατηγορία της δολοφονίας πρώτου βαθμού που οποία επισύρει ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης.

Ο Κρουζ που είναι γνωστός Ρεπουμπλικανός και σκληρός με υποθέσεις που μητέρες δολοφόνησαν τα παιδιά τους, υποστηρίζει ότι «το είχε σχεδιάσει σχολαστικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα που εργάζονταν ως μαία, έβαλε από το απόγευμα της μοιραίας μέρας το σχέδιο της σε εφαρμογή, ώστε να δολοφονήσει τη 5χρονη Cora, τον 3χρονο Dawson και το λίγων μηνών βρέφος Callan.

Όπως αναφέρει, το απόγευμα της 24ης Ιανουαρίου, ο σύζυγος της 32χρονης εργάζεται στο υπόγειο του σπιτιού τους, ενώ εκείνη παίζει με τα παιδιά στη χιονισμένη αυλή και φτιάχνουν έναν χιονάνθρωπο, ενώ φροντίζει να στείλει σχετικές φωτογραφίες στο σύζυγο της και τη μητέρα της, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του κινητού και όχι το δίκτυο Wi-Fi του σπιτιού. Στη συνέχεια, στις 4:13 μ.μ ψάχνει στους χάρτες της Apple για εστιατόριο που δίνει φαγητό σε πακέτο και βρίσκει ένα που βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση. Έτσι, στις 4:53 στέλνει μήνυμα στον σύζυγο και στις 5:34 μ.μ. τον καλεί στο κινητό για 14 δευτερόλεπτα, κάτι για το οποίο ο ίδιος θα δηλώσει πως του φάνηκε ότι εκείνη ήταν στη μέση «κάποιας πράξης ή κατάστασης».

Εκείνος απουσιάζει για περίπου 25 λεπτά και όταν επιστρέφει δεν ακούει κανέναν θόρυβο. Τότε, εντοπίζει τη σύζυγο του να έχει πηδήξει από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου και να βρίσκεται ημιπαράλυτη στην πίσω αυλή τους με σπασμένη τη σπονδυλική στήλη, ενώ τα τρία παιδιά του είναι πνιγμένα στο υπόγειο, με ζώνες γυμναστικής περασμένες γύρω από τον λαιμό τους.

Ο Τιμ Κρουζ ξεκαθαρίζει ότι ακόμα δεν έχει εντοπίσει το κίνητρο του εγκλήματος, όμως σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόθεση της 32χρονης είναι ολοφάνερη, ακόμα κι αν απουσιάζει ο λόγος για τον οποίο θα ήθελε να δολοφονήσει τα παιδιά της.

Επιλόχεια κατάθλιψη και ψυχολόγος

Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης, αναφέρει μια διαφορετική εκδοχή. Σύμφωνα με τους New York Times, σημειώνει ότι η 32χρονη έχει επισκεφθεί στο παρελθόν ψυχολόγους, οι οποίοι απορρίπτουν μεν τους ισχυρισμούς της ότι νοσεί από επιλόχεια κατάθλιψη, αλλά της χορηγούν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι είχε αυτοκτονικές τάσεις. Όλα αυτά μόλις οκτώ μήνες μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού της.

Χαρακτηριστικά, μία εβδομάδα πριν το έγκλημα, ο σύζυγος της επικοινωνεί με τον γιατρό και ζητά να διακόψει τη θεραπεία με τα 13 χάπια που παίρνει καθημερινά η Lindsay Clancy, επειδή «έχει καταλήξει να συμπεριφέρεται σαν ζόμπι».

Μάλιστα, την ώρα του εγκλήματος η ίδια υποστηρίζει ότι άκουσε αντρικές φωνές στο κεφάλι της, οι οποίες την προέτρεψαν να διαπράξει το συγκεκριμένο έγκλημα.

Η υπεράσπιση λοιπόν, αναφέρει ότι η Lindsay νοσεί από επιλόχεια κατάθλιψη και επιλόχεια ψύχωση, ένα σύνδρομο που εμφανίζεται σε μία ή δύο γεννήσεις ανά χίλιες και χαρακτηρίζεται από αυταπάτες και παραισθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.

Το τέλειο έγκλημα ή ζήτημα ψυχικής υγείας

Από τη στιγμή που η παραπάνω υπόθεση έγινε γνωστή, ο κόσμος στην άλλη μεριά του Ατλαντικού είναι διχασμένος. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η 32χρονη είναι μια δολοφόνος που πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Επίσης, ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να εντοπιστεί κάποιο κίνητρο, καθώς «η κακία στους ανθρώπους δεν έχει ανάγκη κάποιον ιδιαίτερο λόγο για να ελευθερωθεί».

Αντιθέτως, κάποιοι υπερασπίζονται την Lindsay Clancy και θεωρούν ότι δολοφόνησε τα παιδιά της πάνω σε ένα επεισόδιο κρίσης. Ταυτόχρονα, επιρρίπτουν ευθύνες στους ειδικούς που από τη μία δεν αναγνωρίζουν την πάθηση της, αλλά της χορηγούν σχετικά φάρμακα.

Με βάση το αμερικανικό δημοσίευμα, οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει θα φέρει αλλαγές στο ποινικό κώδικα των ΗΠΑ, καθώς ορισμένες Πολιτείες αρχίζουν να αυστηροποιούν τους νόμους τους, τη στιγμή που άλλες ψάχνουν τρόπους χαλάρωσης και αναπροσαρμογής του σωφρονιστικού τους συστήματος.