Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Την πληροφορία αυτή μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.

Η ψηφοφορία, εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή (21/10) ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα. Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχασε οριακά μία από τις δύο θέσεις στην τελική μονομαχία στην πρόσφατη αναμέτρηση για την ηγεσία.

Ένας βουλευτής δήλωσε ότι η Μόρντοντ έχει «ευρεία απήχηση», αναφερόμενος στην ικανότητά της να βρίσκει φίλους σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος.

Η Μόρντοντ, 49 ετών, κράτησε αποστάσεις από τη σκανδαλώδη περίοδο του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία.

«Θα είμαι υποψήφια για να γίνω ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος και η πρωθυπουργός σας – για να ενώσουμε τη χώρα μας, να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας και να κερδίσουμε τις επόμενες Γενικές Εκλογές», έγραψε η Μόρντοντ στο Twitter.

Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον, επέστρεψε τελικά πίσω στη Βρετανία από την Καραϊβική που βρισκόταν, λόγω των πρόσφατων αναταράξεων, όμως το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα, έχει διχάσει την οικογένεια του: Ο πατέρας του τον στηρίζει, η αδερφή του όχι.

Από την άλλη ο Βρετανός υπουργός Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη μάχη διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας και ότι τείνει προς το να υποστηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον.

«Νιώθω ότι μπορώ να προσδώσω αξία με το να κρατώ τους πολίτες ασφαλείς, στην άμυνα, με το να είμαι υπουργός Άμυνας», δήλωσε ο Γουάλας σε δημοσιογράφους. «Είναι η δουλειά που κάνω και είναι η δουλειά που σκοπεύω να κάνω, άρα δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία αυτή τη φορά».