Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και οι ομόλογοί του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας «καταδίκασαν σθεναρά» την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών καταδίκασαν επίσης την αψήφηση από τη Βόρεια Κορέα των πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις βαθιά αποσταθεροποιητικές συνέπειες που έχει αυτή για την περιοχή, σημειώνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Μπλίνκεν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας εξακολουθεί να είναι «ακλόνητη» και επαναβεβαίωσε τη σημασία της στενής τριμερούς συνεργασίας για να οδηγηθεί να «λογοδοτήσει για την απαράδεκτη συμπεριφορά της» η Πιονγκγιάνγκ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο βαλλιστικός πύραυλος, που οδήγησε να κηρυχθεί συναγερμός και να κληθούν οι κάτοικοι τομέων της Ιαπωνίας να αναζητήσουν καταφύγιο, έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα ή ζημιές.

Η εκτόξευση οδήγησε σε σπάνια ενεργοποίηση του συστήματος J-Alert, προειδοποίηση του οποίου εμφανίστηκε στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης NHK, καλώντας τους κατοίκους βόρειων και βορειοανατολικών τομέων της Ιαπωνίας να αναζητήσουν καταφύγιο.

Το σύστημα προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση ενεργοποιήθηκε στις 07:29 (01:29). Η ενημέρωση που μεταδόθηκε από το NHK ανέφερε: «Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως εκτόξευσε πύραυλο. Σπεύστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίρια ή υπογείως». Ορισμένα δρομολόγια τρένων σταμάτησαν. Περίπου 30 λεπτά αργότερα, το γραφείο του πρωθυπουργού Κισίντα ανέφερε μέσω Twitter ότι «ο βορειοκορεατικός πύραυλος πιθανόν πέταξε πάνω από την Ιαπωνία».

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Το Τόκιο εκτίμησε πως επρόκειτο για δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Στις δηλώσεις του, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν έκανε λόγο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM).

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Ματσούνο δήλωσε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας απειλούν «την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας και εγείρουν σοβαρή πρόκληση για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».