Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός “ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξή της”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δοθεί στο Κίεβο περισσότερος βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

“Οι εκτοξευτήρες ρουκετών MARS-II και τα ολμοβόλα Panzerhaubitze 2000, που παρείχε η Γερμανία, λειτούργησαν καλά στο πεδίο της μάχης και ελπίζουμε πως θα αυξηθεί ο εφοδιασμός σε βαρέα όπλα”, δήλωσε ο Σμίχαλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τότε που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε πως η Γερμανία επιθυμεί να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει τα συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνάς της.

“Ελπίζουμε πως η Γερμανία θα γίνει από τους ηγέτες στη διαδικασία ανάπτυξης της (ουκρανικής) αντιαεροπορικής άμυνας”, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός ομόλογός του.

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Πέμπτη μια σύνοδο, με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, των υπουργών Άμυνας συμμαχικών της Ουκρανίας χωρών. Η σύνοδος αυτή περίπου 40 χωρών, στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν (δυτικά), αποσκοπεί να οργανώσει την υποστήριξη των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων απέναντι στη Ρωσία.

Στη Ρωσία, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία ότι διεξάγει έναν “υβριδικό πόλεμο” εναντίον της Ρωσίας, δικαιολογώντας τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στο Βερολίνο από τη “μη φιλική” συμπεριφορά του εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.