Εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος καθώς δορυφορικές φωτογραφίες που τράβηξε η Maxar Technologies και δημοσιεύει το Business Insider, δείχνουν ότι η οροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, έχει τρύπες.

Το εργοστάσιο, βρίσκεται στα χέρια ρωσικών δυνάμεων από τις αρχές Μαρτίου.

Δύο από τις τρύπες, που δημιουργήθηκαν εν μέσω μαχών και βομβαρδισμών στην περιοχή, έχουν σκουρόχρωμα σημάδια γύρω τους αλλά δεν είναι σαφές τι τα έχει προκαλέσει.

Διεθνείς φορείς εκφράζουν συνεχώς την ανησυχία τους ότι τυχόν μάχες κοντά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή.

Υπουργείο Εξωτερικών: Χαιρετίζουμε την αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια

«Χαιρετίζουμε την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), υπό την ηγεσία του Γενικού Διευθυντή Ραφαέλ Γκρόσι (Rafael Grossi), στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, προκειμένου να διασφαλισθεί ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Όπως έχει τονισθεί, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του εν λόγω πυρηνικού σταθμού, καθώς τυχόν διαρροή πυρηνικής ενέργειας σε συνέχεια των συγκρούσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει το ζήτημα της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κατά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας τον περασμένο Μάρτιο στη Βιέννη.