Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν κάνει «μια ουσιαστική πρόταση» στη Μόσχα για την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία και την επιστροφή στην πατρίδα τους, όπως αποκάλυψε σήμερα (27/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα πιέσει τον Ρώσο ομόλογό του να αποδεχθεί την προσφορά, σε προγραμματισμένη συνομιλία που θα έχουν τις επόμενες ημέρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει προτείνει στη Μόσχα μια συμφωνία για την απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, σημειώνοντας ότι ελπίζει να προωθήσει τη διαδικασία όταν μιλήσει με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Υπήρξε μια ουσιαστική πρόταση στο τραπέζι, πριν από μερικές εβδομάδες, με σκοπό την απελευθέρωσή τους. Οι κυβερνήσεις μας έχουν επικοινωνήσει επανειλημμένως και απευθείας για αυτήν την πρόταση. Θα εκμεταλλευθώ την επικοινωνία (με τον Σεργκέι Λαβρόφ) για να δώσω συνέχεια στο θέμα και ελπίζω να οδηγηθούμε σε μια λύση», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αποκαλύψει τα ανταλλάγματα που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον ήταν διατεθειμένη να απελευθερώσει τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ – ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ – ως αντάλλαγμα για τους δύο Αμερικανούς. Ο Μπουτ είναι γνωστός και ως «ο έμπορος του θανάτου».

Η πρόταση της Ουάσινγκτον στη Μόσχα έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων που δέχεται ο πρόεδρος Μπάιντεν από οικογένειες ομήρων και κρατουμένων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Γκρίνερ – δύο φορές «χρυσής» Ολυμπιονίκη με την εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ – η οποία κρατείται στη Ρωσία από τον περασμένο Φεβρουάριο και κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Γουίλαν καταδικάστηκε το 2020 σε φυλάκιση 16 ετών για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα σκευωρίας. Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Πρόσφατα απελευθερώθηκε ένας άλλος πρώην πεζοναύτης, ο Τρέβορ Ριντ, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Μόσχας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.