Σήμερα, η Greenpeace στις Βρυξέλλες παρέδωσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, κ. Τζων Ντάλι, τις 1.000.000 υπογραφές που συγκέντρωσε από πολίτες των 27 κρατών-μελών οι οποίοι του ζητάνε να παγώσει όλες τις εγκρίσεις μεταλλαγμένων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι πολίτες χρησιμοποιούν το δικαίωμα που τους δίνει το Άρθρο 11 της Συνθήκης της Λισσαβόνας να επηρεάσουν απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, κατοχυρώνεται το δικαίωμα ευρωπαίων πολιτών να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει το ευρωπαϊκό δίκαιο, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 1.000.000 αιτήματα.

Με την πρωτοβουλία αυτή η Greenpeace ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων έως ότου δημιουργηθεί ένας νέος, ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί αντικειμενικά να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι τότε όλες οι εγκρίσεις των μεταλλαγμένων πρέπει να παγώσουν.

Η συλλογή των υπογραφών ξεκίνησε το Μάρτιο, μετά την έγκριση της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της αψήφησε τις σημαντικές επιστημονικές ανησυχίες και αγνόησε την αντίθεση των καταναλωτών στα μεταλλαγμένα. Ως εκ τούτου πολλές χώρες καλούν τώρα την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόφασή της αυτή.

Κατά την παράδοση των υπογραφών η Greenpeace συναντήθηκε με τον Επίτροπο Υγείας, κ. Τζων Ντάλι και του ζήτησε να επιθεωρήσει ένα γιγάντιο τρισδιάστατο αγρόκτημα, το οποίο δημιουργήθηκε μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Kurt Wenner.
πηγή: greenpeace