Η Αστυνομία του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει πάνω από 30.000 μέλη συμμοριών μέσα σε διάστημα 50 ημερών, από την στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε «πόλεμο» εναντίον αυτών των εγκληματικών συμμοριών, που κατηγορούνται για κλίμα τρομοκράτησης μέσω δολοφονιών και εκβιασμών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές της χώρας σε ανάρτηση που έκαναν στο Twitter, σημείωσαν ότι «χθες Κυριακή 15 Μαΐου συνελήφθησαν 536 τρομοκράτες, πενήντα ημέρες μετά την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων από την έναρξη του πολέμου κατά των συμμοριών είναι 30.506».

Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο πρόσθεσε ότι οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο του «πολέμου» που κήρυξε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε στα τέλη Μαρτίου, όταν σημειώθηκε μακελειό με 87 νεκρούς.

Έτσι, κατόπιν αιτήματος του αρχηγού του κράτους, το Κοινοβούλιο διέταξε ένα έκτακτο καθεστώς που επιτρέπει τη φυλάκιση χωρίς δικαστική απόφαση και την αυστηροποίηση των ποινών για μέλη συμμοριών έως και 45 χρόνια κάθειρξης.

Το καθεστώς αυτό παρατάθηκε για 30 ημέρες στα τέλη Απριλίου. Επιτρέπει επίσης τον περιορισμό της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και των δικαιωμάτων άμυνας, παρατείνει τις περιόδους κράτησης από την αστυνομία και επιτρέπει τις τηλεφωνικές υποκλοπές.