Το Politico δημιούργησε μια λίστα με τους 12 Γερμανούς πολιτικούς όπου θεωρεί πως «φλέρταραν» με την Ρωσία, αλλά τελικά εξαπατήθηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα η Γερμανία να βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο, όταν η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το politico.eu σε άρθρο με τίτλο «Οι 12 Γερμανοί που κορόιδεψε ο Πούτιν», στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, την οποία το δημοσίευμα θεωρεί κύρια υπεύθυνο για την κρίση στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ως καγκελάριος από το 2005 έως το 2021, η Μέρκελ ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την άρνηση του ΝΑΤΟ να εγγυηθεί ένταξη στην Ουκρανία. Ακόμη και μετά την εισβολή της Μόσχας στη Γεωργία, τον λυσσαλέο βομβαρδισμό της Συρίας, την προσάρτηση της Κριμαίας, τον πόλεμο στο Ντονμπάς, την κατάρριψη του MH-17, τη δολοφονία ενός Τσετσένου στο κέντρο του Βερολίνου και τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Μέρκελ επέμεινε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να βάλει μυαλό».

Η Μέρκελ με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2021

Παράλληλα, το δημοσίευμα τονίζει ότι «από τότε που ξεκίνησε ο τελευταίος πόλεμος, η Μέρκελ είναι σχεδόν εξαφανισμένη. Τον περασμένο μήνα, δια στόματος εκπροσώπου της, υποστήριξε ότι εμμένει στην απόφασή της το 2008 να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τελευταία φορά εθεάθη να κάνει διακοπές στην Τοσκάνη».

Επίσης, το Politico αναφέρει πως «ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς που διαδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ τον Δεκέμβριο του 2021, αφαίρεσε ένα κεφάλαιο από το “βιβλίο” της προκατόχου του ανακοινώνοντας μια δραματική στροφή 180 μοιρών στην γερμανική εξωτερική πολιτική. Βαπτίστηκε “Zeitenwende” (ιστορική αλλαγή) και το σχέδιο Σολτς περιλάμβανε μια δέσμευση να δαπανηθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα βραχυπρόθεσμα».

Μεταξύ άλλων, την λίστα του Politico για τους 12 Γερμανούς πολιτικούς που εξαπατήθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο, συμπληρώνουν οι εξής, πέρα από την Μέρκελ: Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Τζο Κάιζερ, Βόλφγκανγκ Ράιτσλε, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, Όλιβερ Ερμές, Ματίας Πλάτσεκ, Τζορτζ Ρέστλε, Φρίντριχ Μερτς, Γιούργκεν Χάμπερμας, Μανουέλα Σβέσιγκ.