«Σήμερα το πρωί, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) σταμάτησε τις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής ομάδας, που σχεδίαζε να επιτεθεί και να δολοφονήσει έναν διάσημο Ρώσο τηλεοπτικό δημοσιογράφο», είπε σε εισαγγελείς ο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα 25/4, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Προχώρησαν ώστε να σχεδιάσουν τη δολοφονία των δημοσιογράφων μας», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρουσίασε προς το παρόν στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του. Το Reuters δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει αμέσως τα όσα υποστήριξε. Ο Ρώσος παρουσιαστής είναι Βλαντίμιρ Σολόβιοφ ο οποίος υποστηρίζει ανοικτά τις ενέργειες του Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μάλιστα οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας δημοσιεύσαν και ένα 7λεπτο βίντεο με την επιχείρηση σύλληψης των 6 φερόμενων μελών της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε την απόπειρα δολοφονίας. Ωστόσο σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ και πηγές η όλη υπόθεση μπορεί να είναι και σκηνοθετημένη.

Οι κάρτες SIM που έγινε το παιχνίδι… Sims

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατηγορήθηκαν τη Δευτέρα ότι σκηνοθέτησαν μια απόπειρα δολοφονίας στην Ουκρανία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες κατασχεμένων αντιγράφων βιντεοπαιχνιδιών «The Sims», τα οποία κάποιοι εικάζουν ότι οι αξιωματικοί του Κρεμλίνου τα πέρασαν για κάρτες SIM.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα τις παράξενες φωτογραφίες και ανακοίνωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε έξι νεοναζί που σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον παρουσιαστή της ρωσικής τηλεόρασης Βλαντίμιρ Σολοβιόφ στη Μόσχα.

Η ρωσική ομοσπονδιακή αστυνομία (FSB) υποστήριξε ότι ανακάλυψε «έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, οκτώ αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς τύπου κοκτέιλ μολότοφ, έξι πιστόλια PM, ένα πριονισμένο κυνηγετικό όπλο, μια χειροβομβίδα RGD-5, περισσότερα από χίλια φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ναρκωτικά, [και] πλαστά ουκρανικά διαβατήρια» από τους επίδοξους δολοφόνους, καθώς και «εθνικιστική λογοτεχνία και άλλα παραφερνάλια».

Το σχέδιο για τη δολοφονία του με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την FSB, υποτίθεται ότι εκπονήθηκε σε συντονισμό με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μία (κακά) σκηνοθετημένη υπόθεση;

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τον τόπο της σύλληψης, ωστόσο, έδιναν την εντύπωση μιας κακώς σκηνοθετημένης ψεύτικης επίθεσης σύμφωνα με αναφορές Βρετανών δημοσιογράφων.

Μια φωτογραφία δείχνει ένα κατακόκκινο μπλουζάκι με μια σβάστικα, ανεξήγητα τοποθετημένο δίπλα σε τρία αντίγραφα του βιντεοπαιχνιδιού «The Sims 3».

«Ποιος το ήξερε ότι τους άρεσε τόσο πολύ το The Sims 3;» ρώτησε στεγνά ο δημοσιογράφος του BBC Francis Scarr στο twitter. «Κάποιος από πάνω πιθανότατα έγραψε: “3 симки” (“τρεις κάρτες SIM”), και κάποια ιδιοφυΐα υπάκουσε», απάντησε κάποιος.

Ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας Bellingcat – η οποία έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στις ρωσικές μυστικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις – συμφώνησε.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι πρόκειται για έναν χαζό αξιωματικό της FSB που του είπαν να πάρει 3 SIM», έγραψε στο Twitter.

Ένα άλλο βίντεο που διανεμήθηκε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA έδειξε μια επιγραφή σε ένα άγνωστο βιβλίο που υποτίθεται ότι ανακτήθηκε κατά τη σύλληψη – υπογεγραμμένη στα ρωσικά με τις λέξεις «υπογραφή δυσανάγνωστη».

Ο Σολόβιοφ, ο οποίος φιλοξενεί εκπομπή στο κανάλι 1 της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, θεωρείται ευρέως στη Δύση ως προπαγανδιστής του Κρεμλίνου. Έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα αφού διατύπωσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ως πόλεμο εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης, στον οποίο η Ρωσία δεν θα δείξει «κανένα έλεος».