«Είναι η ώρα η Ευρώπη να δράσει γιατί θα αμυνθούμε μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, αλλά δεν είναι αρκετό» τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σέργκι Σουτένκο, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ευρώπης, συγκεκριμένα, είπε πως η Ουκρανία εκτιμά όσα έχει κάνει, αλλά θα ήθελε να τα δει πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά: «Δεν αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι, αλλά περιμέναμε πιο γρήγορη αντίδραση». «Περιμέναμε ότι όλα όσα είχαν υποσχεθεί θα γίνουν, με πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι ορισμένοι σύμμαχοι έσπευσαν πολύ γρήγορα.

Εξήγησε ότι και «οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί νωρίτερα», «είχαμε πει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι σκληρές και άμεσες». Ειδικότερα, ο Ουκρανός πρέσβης αναφέρθηκε στην ανάγκη πίεσης των ευρωπαϊκών κρατών στη Ρωσία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε αυτό τον πόλεμο, και οι δύο πλευρές θα βγουν χαμένες», προσέθεσε και σημείωσε πως οι κυρώσεις και η ενεργητική διπλωματία στόχευε να βάλει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αρνήθηκαν, αλλά δεν είναι αργά ποτέ να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας έκανε λόγο για υβριδικό πόλεμο και ένα κύμα ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, εκ μέρους της Ρωσίας, με στόχο την πτώση του ηθικού.

Διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έφυγε από το Κίεβο, σημειώνοντας ότι είναι επικεφαλής της Άμυνας και ότι η κυβέρνηση και οι στρατιωτικές δυνάμεις λειτουργούν αποτελεσματικά και αντιστέκονται με κάθε δυνατό τρόπο.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο Σέργκι Σουτένκο είπε πως «είναι πόλεμος μεγάλης κλίμακας που στοχεύει στην καταστροφή της Ουκρανίας ως κράτους». Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ελλάδα υποστήριξε πως η Ρωσία δεν ανέμενε τόσο σθένος και αντίσταση από τους Ουκρανούς. «Συνεχίζουμε να πολεμούμε, δεν υπάρχει πανικός, ούτε χαμηλό ηθικό ούτε σκέψη να παραδοθούμε» ανέφερε. «Καμία παράδοση, κανένας πανικός», επανέλαβε και ισχυρίστηκε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση.

Ρουκέτα από ρωσικό πλοίο

«Πραγματική πρόθεση του Πούτιν η καταστροφή του κράτους μας»

Παράλληλα, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε», σημειώνοντας ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τα πάντα, αλλά δεν θα παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.

Ανέφερε πως η πραγματική πρόθεση του Προέδρου Πούτιν είναι να καταστρέψει το κράτος της Ουκρανίας και να το εξαλείψει ως ανεξάρτητο κράτος και να την επανατοποθετήσει στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Παράλληλα, ανέφερε πως η συμφωνία του Μινσκ δεν ισχύει πλέον.

Σχετικά με την προστασία της ελληνικής κοινότητας, είπε πως δεν μπορεί να προστατευθεί μια συγκεκριμένη κοινότητα ή τοποθεσία. «Όταν υπάρχει πόλεμος, υπάρχει κίνδυνος για όλους» σημείωσε.

Τέλος, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη χώρα μας είπε πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, στον διάλογο, στις αποφάσεις της ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.