Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι αισθάνεται αισιόδοξος σε συνέχεια των της δημοσιοποίησης των δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Inc για το φάρμακο κατά του κορονοϊού που έχει αναπτύξει και αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του έχει παραγγείλει αρκετά τέτοια χάπια για τη θεραπεία 10 εκατομμυρίων Αμερικανών.

«Ο εμβολιασμός και το αναμνηστικό εμβόλιο παραμένουν τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουμε για να σώσουμε ζωές. Αλλά αν αυτή η θεραπεία εγκριθεί, και από τη στιγμή που θα γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα χάπια, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στην πορεία μας για να βγούμε από την πανδημία», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχετική ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Pfizer ανακοίνωσε ότι το αντιιικό χάπι κατά της COVID-19 συνεχίζει να εμφανίζει αποτελεσματικότητα 89% στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, σημείωσε πως πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του κατά της γρήγορης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό ritonavir κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, με τη χορήγηση να ξεκινά λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Εάν εγκριθεί, η θεραπεία θα πωληθεί ως Paxlovid.