Oι επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα αυξήθηκαν παγκοσμίως το 2014 με το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών αυτού του είδους να έχει καταγραφεί στη Γαλλία, σύμφωνα με μια ετήσια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Ισραήλ.

Στην έκθεση με θέμα την Μελέτη του Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Εβραϊσμού, την οποία εκπόνησε το Κέντρο Kantor του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, επισημαίνεται ότι 766 βίαιες ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα, με ή χωρίς όπλα, διαπράχθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο πέρυσι, ήτοι μια αύξηση 38% σε σύγκριση με το 2013.

Εμπρησμοί, βανδαλισμοί και άμεσες απειλές εναντίον εβραίων πολιτών, συναγωγών και άλλων εβραϊκών οργανισμών βρίσκονται μεταξύ των επιθέσεων αυτών με συνέπεια το 2014 να είναι η χειρότερη χρονιά τέτοιου είδους επιθέσεων από το 2009.

«Το γενικό συναίσθημα μεταξύ πολλών εβραίων πολιτών είναι ότι ζουν μέσα σ’ ένα περιβάλλον όπου εντείνεται ολοένα και περισσότερο το αίσθημα του αντισημιτισμού το οποίο έχει γίνει όχι μόνο προσβλητικό και απειλητικό, αλλά και επιπλέον εντελώς επικίνδυνο» υπογραμμίζεται στην έρευνα, οι συντάκτες της οποίας επικαλούνται τις «ανησυχητικές αναφορές ειδικά από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική».

Το αίσθημα θυμού που επικρατεί στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο όπως επίσης οι γελοιογραφίες αντισημιτικού περιεχομένου στα μέσα ενημέρωσης και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει στο να καταστεί ο αντισημιτισμός ένα «σχεδόν καθημερινό φαινόμενο που συναντάται και γίνεται αισθητό σε κάθε πεδίο της ζωής» τονίζεται στην έκθεση.

Στη Γαλλία ο αριθμός των επιθέσεων αντισημιτικού χαρακτήρα έχει αυξηθεί στις 164 το 2014 σε σύγκριση με 141 το 2013.

Φέτος τον Ιανουάριο, 4 όμηροι είχαν σκοτωθεί σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι κατά τη διάρκεια μιας σειράς επιθέσεων που ξεκίνησαν με το μακελειό στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo.

Η Βρετανία κατέγραψε 141 περιστατικά βίας εναντίον εβραίων το 2014 σε σύγκριση με 95 τον περασμένο χρόνο. Ο αριθμός των ενεργειών αντισημιτικού χαρακτήρα στη Γερμανία και την Ιταλία έχει υπερδιπλασιαστεί και έχει ανέλθει σε 76 έναντι 23 πριν από ένα χρόνο.

Στη δυτική Ευρώπη ειδικά, επισημαίνεται στην έρευνα, «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ένα θέμα διάθεσης περισσότερων μέσων ασφαλείας από τα αντίστοιχα κράτη, αλλά μάλλον το κατά πόσο μπορεί κανείς να ζει μια πλήρη ζωή ως εβραίος … ιδιαίτερα όταν βρίσκεται υπό ισχυρή προστασία από την αστυνομία, ακόμη και από τον στρατό”.