Νέες απειλές προς τη Σερβία με μοχλό πίεσης την ΕΕ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σημειώνοντας ότι η ενοποίηση της χώρας του με το Κόσοβο είναι «αναπόφευκτη» και προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Βελιγραδίου που κάνει λόγο για «τύμπανα πολέμου».

«Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη και δεν υφίσταται αμφισβήτηση» είπε ο Ράμα το βράδυ της Δευτέρας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού του Κοσόβου «Κλαν Κοσόβα». «Το ερώτημα είναι πώς θα συμβεί. Θα συμβεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως φυσική διαδικασία που όλοι κατανοούν ή θα γίνει ως αντίδραση στην τύφλωση ή οκνηρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης;» σημείωσε ο Έντι Ράμα.

«Η πρώτη εναλλακτική είναι η ενοποίηση μέσα στην Ε.Ε., αλλά αν η Ε.Ε. συνεχίζει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, οι δύο χώρες μπορεί να υποχρεωθούν να ενοποιηθούν με τον κλασικό τρόπο» προσέθεσε ο Ράμα

Άμεση αντίδραση από το Βελιγράδι

«Ζητώ από την αλβανική ηγεσία να σταματήσει την προαγωγή της αστάθειας στην περιοχή» τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Θέλουμε να πάψει η Αλβανική Δημοκρατία να χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου και να αφιερωθεί στην πλήρη τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο Τζούριτς, σύμβουλος του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς.