Η στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία επιβράδυνε την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούτι στη χώρα αυτή, όπου οι μάχες οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους μέσα σε δύο εβδομάδες.

Εκμεταλλευόμενη τη χαοτική κατάσταση η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) κατέλαβε σήμερα συνοικίες της πόλης Μουκάλα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χαντραμούτ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η παρουσία των τζιχαντιστών είναι εδραιωμένη.

Οι αντάρτες Χούτι και οι σύμμαχοί τους—κυρίως στρατιώτες πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ—στοχοθετήθηκαν από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς τη νύχτα στο Άντεν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αναδιπλωθούν από το προεδρικό μέγαρο στην πόλη το οποίο είχαν καταλάβει μία ημέρα νωρίτερα.

Ο Χάντι διαδέχθηκε το 2012 τον Σάλεχ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία μετά τον λαϊκό ξεσηκωμό εναντίον του, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία. Σε βάρος του υπάρχουν υποψίες ότι βοηθά τους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο σιιτικό Ιράν, και ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της επίθεσης που εξαπέλυσαν τον Σεπτέμβριο του 2014 καταλαμβάνοντας αχανείς εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

«Οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους αποσύρθηκαν πριν από τα ξημερώματα από το προεδρικό μέγαρο αλ Μαάσικ μετά τις αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας και τις σφοδρές συγκρούσεις με τις λαϊκές επιτροπές», δήλωσε ένας Υεμενίτης αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά την κατάληψη του μεγάρου, του τελευταίου συμβόλου της κρατικής εξουσίας που δεν βρισκόταν στα χέρια των Χούτι στο Άντεν, σημειώθηκαν σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Χάντι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και στον στρατό. Οι αντάρτες αναδιπλώθηκαν στη γειτονική συνοικία Χορ Μαξάρ, όπου 12 εξ αυτών σκοτώθηκαν σε μια επίθεση που δέχθηκαν.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν περιοδικά σε συνοικίες κοντά στο προεδρικό μέγαρο και στο αεροδρόμιο του Άντεν, που βομβαρδίστηκε τη νύχτα από πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού κρατών της συμμαχίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία προχωρεί στις περισσότερες αεροπορικές της επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, προχώρησε εξάλλου στη ρίψη πακέτων με όπλα, πυρομαχικά, φάρμακα και τρόφιμα κοντά στο λιμάνι του Άντεν για να διανεμηθούν αντίστοιχα στους μαχητές που είναι πιστοί στον πρόεδρο Χάντι και στους αμάχους, που αντιμετωπίζουν πλέον τρομερές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, με την προέλαση των σιιτών ανταρτών προς το Άντεν, οι μάχες στην Υεμένη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 519 ανθρώπους, ενώ περίπου 1.700 ακόμη έχουν τραυματιστεί, δήλωσε χθες βράδυ η Βάλερι Έιμος, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και το Συντονισμό των Υπηρεσιών Έκτακτης Βοήθειας. Η Έιμος τόνισε ότι είναι “εξαιρετικά ανήσυχη” για την ασφάλεια των αμάχων, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί σε διασταυρούμενα πυρά στις μάχες οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται στην Υεμένη.

«Εκείνοι που εμπλέκονται στις μάχες πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι καταυλισμοί των προσφύγων και των εκτοπισμένων ανθρώπων (…) δεν γίνονται στόχοι ούτε χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς», υπογράμμισε η ίδια.

Εν μέσω της πλήρους αποδιοργάνωσης των κρατικών δομών αλλά και των κυβερνητικών δυνάμεων η ΑΚΑΧ, η οργάνωση που θεωρείται ο πιο επικίνδυνος επιχειρησιακός βραχίονας της αλ Κάιντα, προσπαθεί να εξαπλώσει τη ζώνη επιρροής της στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Περίπου 200 ως 300 μαχητές της ΑΚΑΧ αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Μουκάλα, όπου έστησαν σημεία ελέγχου στα οποία κυματίζουν τα μαύρα λάβαρα του εξτρεμιστικού δικτύου, ανέφεραν κάτοικοι και αξιωματούχοι στην πόλη.