Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί δεσμεύθηκε να μην υπάρξει «επίθεση» ανάμεσα στην ίδια, τον Ντομινίκ Στρος-Καν και την Σεγκολέν Ρουαγιάλ για την παρουσίαση κοινού υποψηφίου στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές που θα ορίσουν τον υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

«Έχουμε ήδη πει ότι σκεφτόμαστε από κοινού. Η Σεγκολέν είπε ότι θέλει και αυτή να σκεφτεί μαζί μας και , κατά συνέπεια, θα προτείνουμε πραγματικά μαζί μια υποψηφιότητα, δηλαδή, όχι τον έναν εναντίον του άλλου», διευκρίνισε η Μαρτίν Ομπρί, χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 και σήμερα σε άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μαρτίν Ομπρί επιδιώκει την αποφυγή της εσωκομματικής διχόνοιας και της διαμάχης για το θέμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, τη στιγμή που, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προχώρησε σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του , η οποία έχει μεταβληθεί σε ομάδα μάχης δεξιού προσανατολισμού εν όψει των Προεδρικών εκλογών του 2012.

Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπενθύμισε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας επιλογής υποψηφίου για τις εκλογές, σύμφωνα με το οποίο την άνοιξη του 2011 θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα του κόμματος, τον Ιούνιο θα παρουσιασθούν οι υποψηφιότητες και το φθινόπωρο «θα ζητήσουμε από τους Γάλλους να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε υποψήφιο».

Οι Σοσιαλιστές περιμένουν την απάντηση του Ντομινίκ Στρος-Καν, του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος είναι ενισχυμένος με το κύρος που τού έχει προσδώσει ο ρόλος του στη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επιφυλάσσεται όμως να αποκαλύψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες σε εθνικό επίπεδο.

Στα μέσα Νοεμβρίου στο Παρίσι δήλωσε ότι είναι συγκινημένος από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προβλέπουν τη συντριπτική του νίκη στις εκλογές.

Εάν ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξαγόταν σήμερα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα εξασφάλιζε το 62% των ψήφων, έναντι 32% για τον Νικολά Σαρκοζί. Εάν υποψήφιες του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν η Μαρτίν Ομπρί ή η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η διαφορά με τον Σαρκοζί θα ήταν μικρή.

Ωστόσο, το σύμφωνο για το οποίο έκανε λόγο η Μαρτίν Ομπρί αφαιρεί την ουσία από το σχέδιο της οργάνωσης προκριματικών εκλογών στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, σύμφωνα με το αμερικανικό πρότυπο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στην ψηφοφορία επρόκειτο να λάβουν μέρος οι οπαδοί και οι φίλοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Στόχος, ο εκσυγχρονισμός του κόμματος και η δημοκρατική νομιμοποίηση του υποψηφίου για το 2012.

«Τα σύμφωνα δεσμεύουν αυτούς που τα υπογράφουν , όχι τους άλλους», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρώτος γραμματέας του κόμματος, που δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος για το χρίσμα.

Η εγκάρδια συνεννόηση ανάμεσα στους βαρώνους του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξοργίζει και ορισμένα από τα νεότερα στελέχη. Δύο 40χρονοι, ο Μανιέλ Βαλς και ο Αρνό Μοντεμπούρ, είναι προς το παρόν οι μόνοι υποψήφιοι για το χρίσμα.