H ομάδα 5+1 και το Ιράν θα επαναλάβουν την Τετάρτη 25η Μαρτίου τις διαπραγματεύσεις τους με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έπειτα από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων στη Λωζάννη που όμως δεν οδήγησαν στην επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας πριν από την 31η Μαρτίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελβετική πόλη μαζί με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Λονδίνο όπου θα συναντήσει τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, προτού επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται εξάλλου αργότερα σήμερα να συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Η Γαλλία επιθυμεί μία συμφωνία με το Ιράν που θα επιτρέψει την οικοδόμηση πλήρους εμπιστοσύνης» στο θέμα της «αποκήρυξης από το Ιράν» κάθε προσπάθειας για την απόκτηση «ενός πυρηνικού όπλου», επιβεβαίωσε ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Ο Τζον Κέρι επιπλέον συνομίλησε με τους ομολόγους του της Κίνας, Ουάνγκ Γι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Τεχεράνη να εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία θα είναι επωφελής για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και για «πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να πάψουν να ασκούν πιέσεις στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να δεχτούν μια συμφωνία.