Τα social media σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να τα παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Υπάρχουν όμως και κάποιες στιγμές που μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα. Ακόμα και να σώσουν ζωές. Ένας άνδρας συνελήφθη για την απαγωγή ενός 16χρονου κοριτσιού, αφού εκείνο χρησιμοποίησε σινιάλα έκτακτης ανάγκης στη νοηματική που είχε μάθει στο TikTok. Το κορίτσι χρησιμοποίησε τη νοηματική για να ειδοποιήσει άλλους οδηγούς για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Οι αστυνομικοί της κομητείας Laurel στο Κεντάκι συνέλαβαν τον Τζέιμς Μπρικ, 61 ετών, στις 4 Νοεμβρίου, αφού έλαβαν κλήση την Πέμπτη για ένα 16χρονο κορίτσι στο αυτοκίνητό του, κάνοντας γνωστές στο TikTok χειρονομίες που δηλώνουν ότι το πρόσωπο που τις κάνει μπορεί να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Το κορίτσι ανέφερε στην αστυνομία ότι είχε απαχθεί από το σπίτι της στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας και είχε περάσει από την πολιτεία της, το Οχάιο, το Τενεσί και το Κεντάκι μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη. Οι γονείς της είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της.

@nowthis

If you see someone make this secret hand signal it means they need help. Feat. @jackienpadilla #learnontiktok #tiktokpartner

♬ original sound – nowthis

Το σήμα που δηλώνει «χρειάζομαι βοήθεια – έκτακτη ανάγκη»

Το σήμα, που επιδεικνύεται σε πολλούς λογαριασμούς TikTok, συμπεριλαμβανομένου ενός που έχει δημιουργηθεί από τον ιστότοπο ειδήσεων NowThis, δείχνει ένα άτομο να σηκώνει την παλάμη του και να πιέζει τον αντίχειρά του. Μετά χαμηλώνει τα δάχτυλά του έτσι ώστε ο αντίχειρας να «παγιδευτεί» μέσα τους, με το σήμα να μοιάζει με σφιγμένο γροθιά.

Έχει σχεδιαστεί για να δείξει στους άλλους ότι ο σηματοδότης υποφέρει από ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Ένας οδηγός ενημέρωσε τις αρχές για μια έφηβη μέσα σε ένα ασημί Toyota που «φαινόταν να βρίσκεται σε κίνδυνο» κάνοντας χειρονομίες από την εφαρμογή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υποδηλώνουν «βία στο σπίτι – χρειάζομαι βοήθεια», δήλωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Laurel.

Το κορίτσι είπε στην αστυνομία ότι αυτή και ο παιδόφιλος άνδρας είχαν ταξιδέψει στο Οχάιο, όπου ζούσε η οικογένεια του Μπρικ, αλλά έφυγε λίγο αφότου η οικογένειά του συνειδητοποίησε ότι ήταν ανήλικη και ότι οι γονείς της την είχαν αναφέρει ως εξαφανισμένη.

Άρχισε να κάνει τα σινιάλα που έμαθε στο TikTok όταν επέστρεφαν στη Βόρεια Καρολίνα τραβώντας την προσοχή άλλων οδηγών.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν γρήγορα τον Μπρικ και βρήκαν επίσης ένα τηλέφωνο στην κατοχή του «που φέρεται να απεικόνιζε μια ανήλικη γυναίκα με σεξουαλικό τρόπο».

Δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι το ίδιο κορίτσι ήταν η έφηβη που βρέθηκε στο αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη εξηγήσει εάν ο Μπρικ γνώριζε το φερόμενο θύμα του πριν από την επίθεση και περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς κατάφερε να την πάρει.