Η Φιλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει νομικά το δικαίωμα κάθε πολίτη της χώρας στην ευρυζωνική σύνδεση, σύμφωνα με το BBC. Συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου κάθε Φιλανδός θα έχει πρόσβαση σε 1Mbs ευρυζωνικής σύνδεσης. Στόχος της Φιλανδίας είναι να διαθέτουν όλοι μέχρι το 2015 σύνδεση 100Mbps.

Έτσι όλες οι τηλεφωνικές εταιρίες και εταιρίες internet της χώρας υποχρεούνται να παρέχουν τι κατάλληλο εξοπλισμό και αν συνδέσουν όλα τα σπίτια με τον ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν να έχουν ελάχιστη σύνδεση 1Mbps.

Η υπουργός Επικοινωνιών της Φιλανδίας, Σούβι Λίνντεν, δήλωσε στο BBC πως «η φιλανδική κυβέρνηση θεωρεί το ρόλο του internet μέρος της καθημερινής ζωής. Δεν ωφελεί μόνο για τη ψυχαγωγία μας. Η Φιλανδία έχει εργαστεί σκληρά προκειμένου να αναπτύξει μια κοινωνία πληροφόρησης, αλλά πριν από δύο χρόνια συνειδητοποιήσαμε πως δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο internet».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 96% του πληθυσμού είναι ήδη συνδεδεμένο και μόνο 4000 απομένουν να συνδεθούν ώστε να εμπίπτουν στο νόμο.

Επίσης η κυβέρνηση της Μ.Βρετανίας έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει σε κάθε σπίτι ελάχιστη σύνδεση 2Mbps έως το 2012 όμως δεν θα αποτελεί νομικό δικαίωμα κάθε Βρετανού πολίτη.