Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη, σήμερα, Παρασκευή.

«Για το Αφγανιστάν», η κατάσταση στο οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, «ο διάλογος με την Ρωσία είναι βασικής σημασίας και απαιτείται γενικότερα ένας στενός διεθνής συντονισμός», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας επιβεβαίωσε επίσης ότι «η Ρώμη ετοιμάζει μια έκτακτη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), αφιερωμένη στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και βασίζεται στην συνεργασία της Μόσχας».

Όπως υπογράμμισε, έως τώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν φτάσει στην Ρώμη 4.900 Αφγανοί. Η τελευταία πτήση της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από την μεριά του, τόνισε ότι «υπό το φως της κατάστασης στο Αφγανιστάν, η Ρωσία θεωρεί βασικής σημασίας την προστασία των νότιων συνόρων της».

«Θα παραμείνει στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών της διεθνούς κοινότητας το θέμα των ροών παράτυπων μεταναστών, αλλά και το πώς μπορεί να στηριχθεί ο πληθυσμός του Αφγανιστάν», είπε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Λαβρόφ είχε συνάντηση και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, οι δυο χώρες είναι της άποψης ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Ντράγκι, στην συνομιλία έγινε αναλυτική αναφορά στην Λιβύη, με την διαπίστωση ότι πρέπει να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος που ξεκίνησε στην Γενεύη με πρωτοβουλία του ΟΗΕ (ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου) αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη να αποχωρήσουν γρήγορα οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα».

Συνεχίζονται οι επαφές Πούτιν με ξένους ηγέτες

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με ηγέτες ξένων χωρών για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας» και «θα μιλήσουμε επί του συνόλου των ζητημάτων σε διπλωματικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς η Ρωσία δεν συμμετείχε στις δράσεις της δυτικής συμμαχίας στη χώρα αυτή, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα, πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως η Μόσχα εκτιμά ότι η κατάσταση στη χώρα της Ασίας παραμένει επικίνδυνη.