Πυροβολισμοί, φωτιές και λεηλασίες πυροδότησε αμέσως η απόφαση τω ενόρκων να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα, έξι φορές, τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.

Με την υπόσχεση στη μητέρα του 18χρονου, ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τον νεκρό γιο της, εκατοντάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, ενώ χρειάστηκε ελάχιστη ώρα για να ξεσπάσει ένταση. Η κατάσταση βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα εκτός ελέγχου ενώ εκτεταμένα επεισόδια έχουν ξεσπάσει σε όλες τις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση βόμβα του δικαστηρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού και πάλι δύο μέρες πριν , ένας 12χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στο Κλίβελαντ.

Το Φέργκιουσον βιώνει τις τελευταίες ώρες το απόλυτο χάος. Περιπολικά τυλίγονται στις φλόγες, ακούγονται πυροβολισμοί, αστυνομικός δέχθηκε πυρά στο Σεντ Λούις, δεκάδες αυτοκίνητα καίγονται, διαδηλωτές εκτοξεύουν πέτρες και οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα.

Η Πολιτεία του Μιζούρι κηρύχθηκε για 30 ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον.

Γιατί ξέσπασαν τα επεισόδια

Ο θάνατος του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από το όπλο αστυνομικού οδήγησε στο ξέσπασμα άγριων ταραχών και αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο θάνατος του Μάικλ προκάλεσε οργή, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι πριν δεχθεί τον πυροβολισμό, είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά για να δείξει πως ήταν άοπλος.


Τραγική φιγούρα η μητέρα του Μάικλ Μπράουν

Τραγική φιγούρα στο σκηνικό που έχει προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου να μην καθίσει στο εδώλιο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον για το θάνατο του Μάικλ Μπράουν είναι η μητέρα του 18χρονου. Η μητέρα του 18χρονου περίμενε έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, για να μάθει την απόφαση των ενόρκων. Στο άκουσμα της απόφασης κατέρρευσε, ενώ η οργή κατέβαλε όλο το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο γύρω της και της υποσχόταν ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη για τον θάνατο του γιου της.

Η οικογένεια σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους διαδηλωτές να αποφύγουν την εμπλοκή σε βίαια επεισόδια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διοχετεύσουν το αίσθημα απογοήτευσης σε μια εκστρατεία στόχος της οποίας θα είναι να επιβληθεί σε όλους τους αστυνομικούς των ΗΠΑ να φοράνε μία κάμερα.

Έκκληση για ηρεμία από τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καλέσει τους πολίτες να «αντιδράσουν ειρηνικά» στην απόφαση και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε, μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα.

Χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους – Οργή και αντιδράσεις από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες

Οι αντιδράσεις για την απόφαση των ενόρκων ξέσπασαν αστραπιαία σε κάθε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ. Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν «Ο ρατσισμός σκοτώνει», «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί». «Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη», φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Τάιμς Σκουέρ, όπου κάποιος τού πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.

Αλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν».

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματείστε τον ρατσισμό της αστυνομίας» και «Η Ζωή των Μαύρων μετράει». Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

Πυροβόλησαν αστυνομικό στο Σεντ Λούις

Αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστειο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι , κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων στην υπόθεση Μάικλ Μπράουν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στον λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.