Συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μολδαβίας, η οποία περιλαμβάνει και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως εκείνη που υπογράφηκε με την Ουκρανία, επικυρώθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα τέλη Ιουνίου η ΕΕ είχε υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης με την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες επιθυμούν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

Η Μολδαβία την επικύρωσε στις 2 Ιουλίου. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει επίσης να επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ. Κάποια σημεία της συμφωνίας, μεταξύ αυτών και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Η επικύρωση (της συμφωνίας) αποδεικνύει ότι η χώρα πέτυχε στη διαδικασία οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, εδραιώνοντας τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Μολδαβίας και αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να ενταχθεί στην ΕΕ στο μέλλον», δήλωσε ο Λιθουανός ευρωβουλευτής Πέτρας Αουστρεβίσιους.

Η συμφωνία καλύπτει «το σύνολο τους διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» και θα εφαρμόζεται και στην Υπερδνειστερία «η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος» της χώρας, διευκρίνισαν οι ευρωβουλευτές.