Ανησυχία αλλά και ενόχληση προκάλεσε χθες στους ευρωβουλευτές το γεγονός πως δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να ερωτηθούν για τις καταγγελίες περί διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), δεν έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις

Ο διευθυντής για τα Δυτικά Βαλκάνια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Δράσης Φερνάντο Τζεντιλίνι και ο επικεφαλής του γραφείου πολιτικών αποστολών και υπεύθυνης διακυβέρνησης, Κένεθ Ντιν απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιμένοντας η συζήτηση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ, αναφέρεται στο δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «EU observer».

Όπως έγινε γνωστό, μετά τη συνεδρίαση, οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις καταγγελίες περί διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα εντός της Eulex.

Ο κ. Τζεντιλίνι «μόλις που πήρε το μικρόφωνο», ανέφερε ανώνυμη πηγή που συμμετείχε στη συνεδρίαση. Μέλη της Επιτροπής, πρόσθεσε, «με μεγάλη απογοήτευση» αποχώρησαν από τη συνάντηση.

Οι κ.κ. Τζεντιλίνι και Ντιν δεν είπαν στους ευρωβουλευτές κάτι περισσότερο από αυτά που ήδη γνώριζαν από τις αναφορές των ΜΜΕ.

Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, όταν η εφημερίδα της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε» δημοσίευσε άρθρο, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα της Eulex. Το άρθρο ανέφερε ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Eulex δωροδοκήθηκαν από γκάγκστερς του Κοσόβου για να σταματήσουν διώξεις, συνωμότησαν με υπόπτους για ποινικά αδικήματα και ακύρωσαν εσωτερικές έρευνες. Στα εσωτερικά έγγραφα της Eulex περιλαμβάνονταν επιστολές της Βρετανίδας εισαγγελέως της Eulex, Μαρία Μπαμιέ, προς προϊσταμένους της, στις οποίες διατυπώνονται κατηγορίες για εμπλοκή συναδέλφων της σε υποθέσεις διαφθοράς.

Οι επιστολές ανέφεραν ότι η πρώην επικεφαλής εισαγγελέας της Eulex, Γιάροσλαβα Νοβότνα και ο πρώην προεδρεύων του συμβουλίου δικαστών της Eulex, Φραντσέσκο Φλορίτ το 2012 και το 2013 έκλεισαν υποθέσεις με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά. Η εφημερίδα επίσης δημοσίευσε ότι η Eulex έδωσε απόρρητες πληροφορίες στις σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ανώνυμος αξιωματούχος τόνισε ότι ο προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Έλμαρ Μπροκ εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το αν θα πρέπει να ζητήσει σε αυτή τη φάση έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή να προετοιμάσει ερωτήσεις σε γραπτή μορφή.

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής πρότειναν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) να εξετάσει τις κατηγορίες για διαφθορά.

Άλλη πρόταση ήταν να επιστρατευθεί ανεξάρτητος ερευνητής από κράτος – μέλος της ΕΕ.

«Οι κατηγορίες έχουν ήδη κλονίσει την αξιοπιστία της Eulex» τόνισε ο Έντουαρντ Κούκαν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας.

Ο ειδικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόσοβο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Τονίνο Πιτσούλα είπε ότι «αμφισβητείται το κύρος της ΕΕ στο Κόσοβο».

Η Eulex μέχρι τώρα έχει θέσει σε διαθεσιμότητα την εισαγγελέα Μαρία Μπαμιέ για διαρροή απόρρητων πληροφοριών στον Τύπο και άρχισε εσωτερική έρευνα. Η Βρετανίδα εισαγγελέας και η εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» διευκρινίζουν ότι η κ. Μπαμιέ δεν ήταν η πηγή των πληροφοριών.

Η Μαρία Μπαμιέ, όμως, άρχισε να κάνει δηλώσεις στον Τύπο για να υπερασπιστεί το κύρος της, όπως τόνισε, και μεταξύ άλλων ανέφερε στον EU observer ότι η εσωτερική έρευνα που ξεκίνησε η Eulex είναι «ψέμα και αστείο» επειδή βασικοί ύποπτοι δεν ανακρίνονται και συνεχίζουν να εργάζονται σε λεπτές υποθέσεις.

Η Βρετανίδα εισαγγελέας είπε ότι ο κ. Τζεντιλίνι πρέπει να αναλάβει ευθύνη για να σταματήσει «να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο».

«Τον αναφέρω επειδή στο τέλος της ημέρας, η Eulex διοικείται από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS). Αλλά εκείνοι πάντα λένε: “Δεν είμαστε εμείς. Είναι το Συμβούλιο της ΕΕ”. Το Συμβούλιο της ΕΕ λέει: “Δεν είμαστε εμείς. Είναι η EEAS”. Κανένας δεν αναλαμβάνει ευθύνη» σημείωσε η Βρετανίδα εισαγγελέας.

Η αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) απασχολεί 1.600 αστυνομικούς, δικαστές και εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρώπης.