Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επισκεφθούν την Κίνα από αύριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ένδειξη ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ενισχυθούν οι σχέσεις με την Ευρώπη μετά το ‘πάγωμα’ επενδυτικής συνθήκης, αναφέρει το ΑΠΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε αυτό τον μήνα την επικύρωση μιας επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα έως ότου το Πεκίνο άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος Ευρωπαίων πολιτικών, σε μια κίνηση που επιδείνωσε τη διαμάχη στις σινοευρωπαϊκές σχέσεις. Οι κυρώσεις του Πεκίνου αποτελούσαν απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που κατηγορούνται για μαζικές κρατήσεις μουσουλμάνων Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα.

Οι τέσσερις υπουργοί θα επισκεφθούν την Κίνα από τις 29 έως τις 31 Μαΐου ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τζάο Λιτζιάν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ουάνγκ θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους τέσσερις υπουργούς και θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και τις σχέσεις Κίνας-Ευρώπης, δήλωσε ο Τζάο. Η Κίνα ελπίζει ότι η επίσκεψη μπορεί να εμβαθύνει τη συνεργασία και να «προωθήσει τη μετά την πανδημία οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία, χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς και η Σερβία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ανήκουν στις ‘17+1’ χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μιας ομάδας της οποίας ηγείται η Κίνα. Η ομάδα έχασε πρόσφατα ένα μέλος της ύστερα από την αποχώρηση της Λιθουανίας. Τον Μάιο, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας χαρακτήρισε γενοκτονία τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα μεταχειρίζεται τους Ουιγούρους, ενώ η χώρα είπε επίσης ότι θα ανοίξει γραφείο εμπορικού αντιπροσώπου φέτος στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου. Οι υπουργοί που προσκλήθηκαν στην Κίνα δεν προέρχονται από χώρες των οποίων τα Κοινοβούλια έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία τη μεταχείριση των Ουιγούρων, κάτι που αρνείται το Πεκίνο. Η Σερβία και η Ουγγαρία έχουν επίσης εγκρίνει και χορηγούν κινεζικά εμβόλια κατά της COVID-19.