Η επαρχία του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ στις ιερόδουλες της περιοχής τις οποίες χρέωνε με υπέρογκα ποσά για την υγειονομική τους περίθαλψη, παραδέχτηκε σήμερα η τοπική κυβέρνηση.

Το 2010 το Σάλτσμπουργκ άρχισε να εφαρμόζει ένα σύστημα με βάση το οποίο ζητούσε το ποσό των 35 ευρώ ως δαπάνες ιατρικής περίθαλψης για κάθε επίσκεψη που πραγματοποιούν στον γιατρό οι 600 επαγγελματίες ιερόδουλες της επαρχίας. Οι ιερόδουλες είναι υποχρεωμένες όμως να εξετάζονται από γιατρούς κάθε εβδομάδα.

«Το εισιτήριο αυτό ορίστηκε χωρίς να υπάρχει νομική βάση και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα, όπως μας ζητήθηκε», ανέφερε ο Κρίστιαν Στεκλ, ένας αξιωματούχος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της επαρχίας, μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ÖRF.

Το μέτρο εφαρμόστηκε από την προηγούμενη, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Εναντίον του είχε προσφύγει στα δικαστήρια ο ιδιοκτήτης ενός μεγάλου οίκου ανοχής, διεκδικώντας αποζημίωση 200.000 ευρώ καθώς υποστήριζε ότι επρόκειτο για «υπερφορολόγηση» των γυναικών που εργάζονταν για αυτόν.

Ο Στεκλ είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί να καταβάλουν εισιτήριο για την ιατρική επίσκεψή τους οι ιερόδουλες, όμως υπογράμμισε ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν προβλέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.