Μετά το κάπνισμα, στο στόχαστρο της πολιτικής ορθότητας στην Αυστραλία, που δεν ανέχεται πια ούτε μύγα στο σπαθί της, έχει μπει ο θόρυβος.

Ο Δήμος Μελβούρνης ανέθεσε σε ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, πληρώνοντας μάλιστα 70.000 δολάρια, να σχεδιάσουν ένα ασύρματο κύκλωμα που θα αποτελείται από αισθητήρες, οι οποίοι θα μετράνε και καταγράφουν τους θορύβους στο εμπορικό κέντρο της Μελβούρνης.

Οι αισθητήρες θα συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί ένας «χάρτης θορύβου» του εμπορικού κέντρου (CBD) καθώς και να προστατευτούν και οι ήσυχες περιοχές της.

Στο εμπορικό κέντρο της Μελβούρνης, κατοικούν αυτή τη στιγμή πάνω από 19.000 άτομα και ο Δήμος λαμβάνει κάθε χρόνο εκατοντάδες τηλεφωνήματα κατοίκων που παραπονούνται για τον υπερβολικό θόρυβο, που προκαλούν οι καλλιτέχνες του δρόμου, τα κλιματιστικά συστήματα, καθώς και οι κάθε είδους θόρυβοι, από τις ανεγέρσεις και ανακαινίσεις οικοδομών.

Επίσης ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων του κέντρου, παραπονιέται από τον θόρυβο των απορριμματοφόρων, των νυχτερινών κέντρων και των γειτόνων τους που βάζουν μουσική στη διαπασών και ζητούν από τον Δήμο να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των θορύβων.

Το σύστημα εντοπισμού και καταγραφής των θορύβων, θα είναι το πρώτο στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο και θα βοηθήσει το Δήμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο Δήμος πιστεύει ότι οι αισθητήρες που θα εγκατασταθούν θα μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν για την μέτρηση της μονοξειδίου του άνθρακα, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ταχύτητας των ανέμων, την βαρομετρική πίεση, την κίνηση των δρόμων και να δίνουν χρήσιμες πληροφορίες, στις διάφορες υπηρεσίες και στους κατοίκους της.

Στο μεταξύ, ήδη αρκετοί πολίτες βλέπουν αρνητικά το όλο εγχείρημα γιατί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο αστυνόμευσης και παρακολούθησης των συζητήσεων των πολιτών, που σε συνδυασμό με τις κάμερες που λειτουργούν θα αποτελούν τον Μεγάλο Αδελφό που θα παρακολουθεί πλέον τα πάντα.