Από την έκρηξη μεθανίου σε ένα ορυχείο στην περιοχή Μισλοβίτσε – Βεσόλα στη Σιλεσία, στο νότιο τμήμα της Πολωνίας, εικοσιοκτώ ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν, οι 18 εκ των οποίων πολύ σοβαρά,ενώ ένας ακόμη εργαζόμενος αγνοείται και αναζητείται από ομάδες διάσωσης, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές και το ορυχείο και μετέδωσαν πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στους τραυματίες οι επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και ορισμένοι «έχουν υποστεί εγκαύματα πρώτου βαθμού που καλύπτουν έως και το 80% του σώματός τους», δήλωσε στον Τύπο ο Μάριους Νόβακ, διευθυντής του νοσοκομείου Σεμιανοβίτσε Σλάσκι.

Το σοβαρό αυτό δυστύχημα σημειώθηκε χθες βράδυ σε βάθος 665 μέτρων από την επιφάνεια της γης.

Στον χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκονταν 37 εργαζόμενοι. Όσοι γλίτωσαν διασώθηκαν. Ωστόσο η φωτιά που συνέχιζε να καίει νωρίτερα σήμερα εμπόδιζε τις προσπάθειες εντοπισμού του ανθρακωρύχου που αγνοείται.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, η νοσηλεία των εργαζομένων που υπέστησαν εγκαύματα θα διαρκέσει μήνες και πολλοί από τους τραυματίες θα πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση δέρματος.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Katowicki Holding Weglowy SA ανακοίνωσε ότι δεν είναι εφικτή η αποστολή ομάδων διάσωσης για την ανεύρεση του ανθρακωρύχου που αγνοείται, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης μεθανίου στις στοές του ορυχείου και της συνεχιζόμενης φωτιάς.

«Λένε ότι τον αναζητούν, αλλά εγώ δεν έχω ελπίδες πια», δήλωσε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ο πατέρας του αγνοούμενου. «Εργαζόταν σε ένα τμήμα του ανθρακωρυχείου όπου τα πράγματα ήταν πολύ επικίνδυνα», είπε.

Οι αρχές αναμένεται να ξεκινήσουν έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.