Η πλειοψηφία των πολιτών στις ΗΠΑ στηρίζει τα οικονομικά μέτρα που προκρίνει ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το πρακτορείο Reuters, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων φόρων και του υψηλότερου ελάχιστου μισθού.

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι όσον αφορά την πολιτική της «διάχυσης του πλούτου από τα πάνω προς τα κάτω» (trickle-down economics), την οποία υιοθετούν οι ηγέτες του κόμματος από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, πριν από περίπου 40 χρόνια.

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν έκρινε ότι η θεωρία αυτή, σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις και η φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων, δεν λειτούργησε ποτέ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά την ομιλία του.

Η θεωρία αυτή αποτελεί αντικείμενο έντονης δημόσιας συζήτησης από την εποχή που ο Ρίγκαν την έθεσε στο επίκεντρο της οικονομικής στρατηγικής του, τη δεκαετία του 1980. Μια μελέτη του 2020 του London School of Economics, που περιλαμβάνει στοιχεία από 18 χώρες σε διάστημα 50 ετών δείχνει ότι η μοναδική ουσιαστική επίπτωση της σημαντικής φοροελάφρυνσης των πλουσίων ήταν να αυξηθεί η εισοδηματική ανισότητα. Ελάχιστα ήταν τα οφέλη για τη μείωση της ανεργίας ή την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (51%) συμφωνούν με τη δήλωση ότι «η οικονομία της διάχυσης του πλούτου δεν λειτούργησε ποτέ στην Αμερική» ενώ το 26% διαφωνεί.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, 4/10 συμφωνούν ότι πρόκειται για μια αποτυχημένη θεωρία και 3/10 διαφωνούν. Στους Δημοκρατικούς, οι 7/10 συμφωνούν και 2/10 διαφωνούν. Συνολικά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ότι εγκρίνει το οικονομικό μήνυμα του προέδρου Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 69% συμφωνεί να δίνουν οι εργοδότες 12 εβδομάδες πληρωμένη άδεια για οικογενειακούς και ιατρικούς λόγους.
  • Το 65% συμφωνεί τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών σε κοινοτικά κολέγια να είναι δωρεάν για όλους.
  • Το 65% στηρίζει τις αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους.
  • Το 64% συμφωνεί να αυξηθούν οι έρευνες των φορολογικών αρχών στους εύπορους φοροφυγάδες.
  • Το 63% συμφωνεί στην αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα.

Σημειώνεται επίσης ότι, σχεδόν 3/4 (ποσοστό 74%) χαρακτήρισαν «ιστορική» την εικόνα με τις δύο κορυφαίες γυναίκες πολιτικούς, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, να στέκουν πίσω από τον Μπάιντεν, ενώ εκείνος εκφωνούσε την ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης.

Η δημοσκόπηση έγινε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε δείγμα 1.000 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 290 δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι και οι 360 Δημοκρατικοί. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται στις 5 μονάδες.

Σχεδόν 11,6 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν την ομιλία στο Κογκρέσο

Παράλληλα, επίσης όσον αφορά την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο το βράδυ της Τετάρτης, έγινε γνωστό πως την παρακολούθησαν σχεδόν 11,6 εκατομμύρια τηλεθεατές στα τέσσερα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρίας Nielsen, τα οποία επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Deadline Hollywood.

Τα πρώτα αυτά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όσους παρακολούθησαν την ομιλία σε καλωδιακά ειδησεογραφικά δίκτυα.