Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε» για το Κυπριακό.

Όπως είπε ο κ. Έρογλου, έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των συνομιλιών και «συμφωνήθηκε να αρχίσει η επόμενη φάση», προσθέτοντας ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στο χθεσινοβραδινό δείπνο, «πράγμα πολύ χρήσιμο για τον κ. Άιντε».

Ανέφερε ότι ο κ. Άιντε θα αρχίσει τη διπλωματία του «πήγαινε-έλα» μεταξύ των δύο πλευρών για τη σειρά με την οποία θα συζητηθούν οι βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Έρογλου είπε ότι αν και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει τον όρο «πάρε-δώσε», εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς αυτό, που μπορεί να ονομαστεί και «παραχωρήσεις».

Διπλωματική πηγή διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με βάση τη σημερινή ανακοίνωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, τώρα θα ξεκινήσει μια τρίτη φάση διαπραγματεύσεων με στόχο να σμικρυνθούν οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες είναι ασύμβατες. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν στην τελική φάση, στην οποία θα γίνει το «πάρε -δώσε», σημείωσε η ίδια πηγή.