Η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να έχει αποσύρει τα 1.100 μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας που παραμένουν ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν ως τα μέσα του Αυγούστου, γνωστοποίησε η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και του NATO σχετικά με την αποχώρηση των δικών τους στρατευμάτων.

Η Μπούντεσβερ, ανέφερε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, θα φύγει από το Αφγανιστάν «με υπερηφάνεια» καθώς «οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν όλες τις διαταγές που τους δόθηκαν από το κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη, το NATO ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη του θα αρχίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου, μετά την αναγγελία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκοπός είναι να έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους την 11η Σεπτεμβρίου 2021.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία συνεισφέρει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στρατιωτικών στη δύναμη που είναι ανεπτυγμένη στην αφγανική επικράτεια και αριθμεί κάπου 10.000 μέλη.

Ο γερμανικός στρατός σχεδιάζει να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν ακόμη ταχύτερα από τις ΗΠΑ, να έχει εγκαταλείψει το στρατόπεδό του στη βόρεια περιοχή Μαζάρ-ι-Σαρίφ μέσα σε τέσσερις μήνες.

Άλλοι 100 στρατιωτικοί οι οποίοι σταθμεύουν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ αναμένεται να έχουν επιστρέψει τότε.

Η κ. Κραμπ Καρενμπάουερ ανέφερε ότι θα προετοιμάσει διεξοδικό απολογισμό της αποστολής, ενώ απέτισε φόρο τιμής στα 59 μέλη του γερμανικού στρατού τα οποία σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τα 35 σε μάχες και επιθέσεις.

«Ο γερμανικός λαός τους οφείλει τη μέγιστη ευγνωμοσύνη. Δεν ξεχνάμε την αφοσίωση και τη θυσία τους. Οι σκέψεις μας είναι στους πεσόντες και στις οικογένειές τους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του γερμανικού στρατού.

«Δαπανούμε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο κ. Μάας στη διάρκεια δηλώσεών του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.