Νέες εντατικές προσπάθειες άρχισε σήμερα η κυβέρνηση με σκοπό να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για την έγκριση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, ενώ απομένουν μόνο πέντε ημέρες μέχρι τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου και της μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τους διεθνείς δανειστές στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο τον αρχηγό του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και τον αρχηγό του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη για επείγουσες συνομιλίες.

Αύριο ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

Οι επαφές εντάθηκαν μετά και την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ως έχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις σημερινές επαφές του ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο να εξευρεθεί συναίνεση. Αναγνωρίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα να προτείνουν αλλαγές αλλά τονίζει ότι πρέπει να είναι τέτοιες που να μπορούν να τύχουν της έγκρισης της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι ο νόμος περί εκποιήσεων πρέπει να διασυνδεθεί με τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, που θα παρέχει προστασία στους μικρούς δανειολήπτες, και κυρίως στην πρώτη κατοικία και τη στέγη μικρών επιχειρήσεων, όμως φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς την τρόπο διασύνδεσης.

Το ΔΗΚΟ, του οποίου οι οκτώ έδρες στη Βουλή είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα, πιστεύει ότι η διασύνδεση δεν αρκεί να είναι χρονική, αλλά ουσιαστική. Δηλαδή δεν θεωρεί αρκετό να αναβληθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εκποιήσεων μέχρι το 2015, οπότε θα έχει ψηφισθεί και η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, αλλά ζητά να υπάρχει ρητή πρόνοια στο νόμο ότι η νομοθεσία δεν θα εφαρμοσθεί αν δεν ψηφισθεί προηγουμένως το δίκτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η Κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαβεβαίωσε ότι με τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις που προτείνει στη Βουλή, παρέχονται ευκαιρίες στους δανειολήπτες για να προστατευτούν, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη ψήφιση άλλων μέτρων. Όμως αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια κατά τη συζήτηση για τα νομοσχέδια τα Κόμματα να θέσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, πως μετέφερε και επεξήγησε την απόφαση και τις προτάσεις του κόμματός του, που όπως είπε αποβλέπουν στην αποκατάσταση ισορροπίας στη σχέση μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.

Είπε ότι το ΔΗΚΟ ζητεί διασύνδεση εφαρμογής του νομοσχεδίου εκποιήσεων με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε να τερματιστεί η κινδυνολογία, όπως της χαρακτήρισε, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς την καταστροφική και κάλεσε την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει.

Η δήλωσή του αφορούσε ανακοινώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας και του Συμβουλίου Δημοσίων Οικονομικών, που ανέφεραν ότι αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις οι τράπεζες δυνατό να χρειασθούν πρόσθετη κεφαλαιακή βάση γιατί κατά την επικείμενη δοκιμασία αντοχής από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δυνατό να αφαιρεθούν κεφάλαια που τώρα αντιπροσωπεύονται από ενυπόθηκες εξασφαλίσεις που υπόκεινται σε εκποίηση.

Οι ανακοινώσεις των δύο οργανισμών άφηναν υπονοούμενα είτε για κούρεμα καταθέσεων είτε για μείωση μισθών στο δημόσιο για να εξασφαλισθούν χρήματα προς ενίσχυση των τραπεζών.

Σε μια ελπιδοφόρα για την έκβαση των συζητήσεων εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι συμφωνεί με τη συζήτηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, σε συνάρτηση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Είπε ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει απόψεις με τα κόμματα που ζητούν τη διασύνδεση, παρ’ όλο που πιστεύει ότι η πρώτη κατοικία ήδη κατοχυρώνεται από άλλες νομοθετικές πρόνοιες.

Πάντως ξεκαθάρισε πως ότι και να γίνει, η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση απόλυσης υπαλλήλων του δημοσίου για εξοικονόμηση χρημάτων. Είπε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται, εφ’ όσον υπάρχουν οι συνταξιοδοτήσεις που συμβάλλουν στη μείωση του προσωπικού, το οποίο, με βάση ισχύουσες διατάξεις, δεν αντικαθίσταται.