«Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά, πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ που καθορίζουν τη μορφή λύσης», είπε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και για τις επαφές του την τελευταία περίοδο, όπως είναι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, οι τηλεδιασκέψεις με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά και οι επαφές του με θεσμούς της ΕΕ, καθώς και για τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ενημέρωσε, επίσης, για τις προθέσεις μας για την άτυπη πενταμερή.

Στόχος μας σίγουρα είναι να υπάρξει επιτυχία στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, τον Απρίλη, να υπάρξει σύγκλιση για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των συνομιλιών επί της ουσίας του Κυπριακού. Πρόθεσή μας είναι να υπάρξει σύγκλιση για να συνεχίσουμε από το σημείο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά. Έχει γίνει αρκετή δουλειά που δεν μπορεί να διαγραφεί ή να παραγνωριστεί.

Υπάρχει όλη η προηγούμενη διαδικασία είτε μέσω των συγκλίσεων είτε των Συμφωνιών Κορυφής, ή της συνάντησης στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019.

Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί όπου μείναμε πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ που καθορίζουν τη μορφή λύσης.

Είναι, επίσης, επιθυμία της πλευράς μας και κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος προσπαθεί με τις επαφές που έχει να πείσει, ότι θα πρέπει να είναι παρούσα και η ΕΕ στην άτυπη πενταμερή, διότι έχει να προσφέρει και στις δύο πλευρές. Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος και με τη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να είναι κράτος-μέλος.

Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη λύση για το θέμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ουσία».