Η ηγέτις του Σιν Φέιν κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρακάμψει τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση επεκτείνοντας μονομερώς χρονικά την περίοδο χάριτος για τις εισαγωγές; προϊόντων διατροφής στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η Βρετανία επεξέτεινε χθες την περίοδο χάριτος σε αγροτικά και διατροφικά προϊόντα που εισάγονται στην Βόρεια Ιρλανδία μέχρι την 1η Οκτωβρίου σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το Brexit στις εμπορικές συναλλαγές.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για μία ακόμη μονομερή προσπάθεια παράκαμψης των συμφωνηθέντων», δήλωσε στο BBC η Μισέλ Ο’Νιλ, η οποία έλαβε μέρος στις πρόσφατες συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα.

Στο Δουβλίνο, ο υπουργός εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι «βαθιά αντιπαραγωγική».

«Μία μονομερής ανακοίνωση είναι βαθιά αντιπαραγωγική για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας που είναι σημαντική στην εφαρμογή του (Βορειοϊρλανδικού) Πρωτοκόλλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μονομερή κίνηση του Λονδίνου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε σήμερα να ορίσει ημερομηνία για την ψηφοφορία επί της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επικεφαλής των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επρόκειτο να ορίσουν ημερομηνία εντός του Μαρτίου για την ψηφοφορία κατά την διάρκεια σημερινής τους συνάντησης. Αρνήθηκαν να το κάνουν μετά την μονομερή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την παράταση της περιόδου χάριτος για την εφαρμογή ελέγχων στις εισαγωγές στη Βόρεια Ιρλανδία, κίνηση η οποία για τις Βρυξέλλες συνιστά σαφή παραβίαση των όρων της συμφωνίας διαζυγίου Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει επισήμως για την απόφαση αυτή τις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση της Ιρλανδίας και αρνήθηκε ότι η κίνηση συνιστά παραβίαση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε, «υπάρχει προηγούμενο γι’ αυτού του είδους τα επιχειρησιακά μέτρα σε άλλες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», είπε επιμένοντας ότι το Λονδίνο έχει την πρόθεση «να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο καλή τη πίστει».

Η βρετανική κυβέρνηση περιμένει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου «το συντομότερο δυνατόν», επέμεινε ο εκπρόσωπος.