Στην Ε.Ε. ανέτειλε το άστρο του Ματέο Ρέντσι. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημέρωσε το σώμα για τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο και εμφανίστηκε ως δυναμικός μεταρρυθμιστής αποσπώντας χειροκρότημα, αλλά και σκεπτικισμό. Τις αμφιβολίες της εκφράζει και η Süddeutsche Zeitung στο κεντρικό της σχόλιο υπό τον τίτλο «Ας δούμε επιτέλους και έργα».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, διαβάζουμε ότι «ο ιταλός πρωθυπουργός έχει το ιδιαίτερο χάρισμα να κάνει τους ανθρώπους να ονειρεύονται, όταν μιλά π.χ. για την Ε.Ε. (…) Γι’ αυτό και οι Ιταλοί του έδωσαν καθαρή εντολή στις ευρωεκλογές. Τώρα ο Ρέντσι κάνει και τους Ευρωπαίους να ονειρεύονται (…) Το πρόβλημα είναι ότι μετά τα λόγια θα πρέπει να ακολουθήσουν έργα, αυτά λείπουν (…) κι αυτό ζήτησαν οι βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο με το δίκαιό τους. Η καλοσκηνοθετημένη εικόνα του “newcomer” Ρέντσι, που τα κάνει όλα καλύτερα από τον προκάτοχό του, αρχίζει πέντε μήνες μετά την ανάληψη του αξιώματός του να ξεφτίζει. Το ιταλικό όνειρο για μια καλύτερη Ευρώπη μπορεί εύκολα να γυρίσει σε ευρωπαϊκό εφιάλτη», καταλήγει ο σχολιαστής της.

Ζητείται αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα, μέρος του γερμανικού Τύπου ασχολείται με τις συγκρούσεις Παλαιστινίων με την ισραηλινή αστυνομία μετά την απαγωγή και δολοφονία 19χρονου Παλαιστίνιου ως πράξη αντεκδίκησης για την εκτέλεση τριών Ισραηλινών μαθητών, τονίζοντας ότι προοιωνίζονται νέες «θύελλες» στη Μ. Ανατολή. Αυτό το κλίμα εισπράττουμε από τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, όπως στο άρθρο της Berliner Zeitung.

«Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε», υποστηρίζει. «Το να κλείσει είναι προς το συμφέρον των Ισραηλινών και καθήκον της κυβέρνησής τους. Η αυτοσυγκράτηση μπορεί να είναι ένδειξη δύναμης, είπε κάποτε ο Αριέλ Σαρόν σε μια από τις περιόδους της Ιντιφάντα. Να υιοθετήσει αυτή τη σοφία και τη δύναμη ευχόμαστε τώρα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου».

Και η Stuttgarter Zeitung υπερακοντίζει. «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ψυχραιμία και την αποκλιμάκωση για τον κατευνασμό των αισθημάτων μετά το δράμα των μαθητών. Ιδιαίτερα προβληματική αναδεικνύεται η παρουσία εθνικιστών στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Παίζουν με τον τρόμο, τον οποίο υποτίθεται ότι θέλουν να πατάξουν», επισημαίνει ο σχολιαστής της.