Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), Μπερν Μπόρχαρτ, δήλωσε πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα της αποστολής, όπως και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Η αποστολή για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) στο πλαίσιο της νέας θητείας της θα διατηρήσει το ρόλο του παρατηρητή, του μέντορα και του συμβούλου στο Κόσοβο, υπογράμμισε ο κ. Μπόρχαρτ σημειώνοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη στρατηγική ενίσχυση των θεσμών.

«Στο βορρά θα εξακολουθήσουμε να έχουμε συμβούλους στα αστυνομικά τμήματα. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς μας θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Θα έχουμε δικαστές σε συμβούλια, αλλά αντί για την πλειοψηφία των 2/3 στις τριμελείς επιτροπές, πλειοψηφία θα είναι πλέον οι τοπικοί δικαστές» εξήγησε.

Το προσωπικό της Eulex δεν είναι πλέον επικεφαλής των σημαντικότερων δικαστικών θεσμών, αλλά οι δικαστές της αποστολής στα δικαστήρια θα είναι μειοψηφία, σημείωσε ο κ. Μπόρχαρτ η θητεία του οποίου παρατάθηκε έως τον Ιούνιο του 2016.

«Οι εισαγγελείς της αποστολής θα εργάζονται στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα του Κοσόβου, αλλά επικεφαλής του θεσμού δεν θα είναι πλέον διεθνής δικαστής» ανέφερε ο κ. Μπόρχαρτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Ο επικεφαλής της Eulex διευκρίνισε ότι το κράτος δικαίου και η υλοποίηση μέρους του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι προτεραιότητες της Eulex και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να ζει σε ένα σίγουρο περιβάλλον που θα βασίζεται σε δίκαιο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα.

Η Eulex, είπε, επιθυμεί να συμβάλει στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες, χωρίς οργανωμένο έγκλημα και διαφθοράς, επειδή είναι ο μοναδικός τρόπος στο βόρειο Κόσοβο να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ευημερίας.

Ο κ. Μπόρχαρτ τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρχαν, ούτε θα υπάρξουν μυστικές λίστες με τα ονόματα ατόμων προς σύλληψη στο βόρειο ή σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του Κοσόβου.