Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζήτησε εκ νέου σήμερα από το Τόκιο την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των παρατηρητών του που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Στο τέλος συνόδου του ΟΑΣΕ και πολλών ασιατικών χωρών στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο διεθνή οργανισμό Ντάνιελ Μπάερ απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή τους. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι συνεχίζει να στέλνει άνδρες και εξοπλισμό στην Ουκρανία.

«Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες εβδομάδες, μαχητές και όπλα πέρασαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Δεν βλέπουμε καμιά προσπάθεια (εκ μέρους της Ρωσίας) να σταματήσει αυτό», δήλωσε ο πρεσβευτής Μπάερ στους δημοσιογράφους.

Την προηγουμένη, ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σέργκι Κισλίτσα είχε διατυπώσει τις ίδιες κατηγορίες και είχε ζητήσει τη λήψη «δραστικότερων» μέτρων κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε ότι «παραβιάζει τις αρχές» του ΟΑΣΕ. «Είναι αναγκαία η λήψη δραστικότερων μέτρων για να απαντήσουμε στις παραβιάσεις από την Ομοσπονδία της Ρωσίας των αρχών και των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ» είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με φιλορώσο αξιωματούχο στο Ντονέτσκ που είχε ερωτηθεί στις αρχές Ιουνίου, οι δύο ομάδες των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που εξαφανίστηκαν βρίσκονται κατά τα φαινόμενα στην περιοχή του Λουχάνσκ. Ο ίδιος αξιωματούχος είχε ωστόσο αναφέρει ότι δεν γνώριζε από ποιον κρατούνται.