Την πεποίθηση ότι η CIA συνεργάζεται με τον Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασε με επίσημο τρόπο το Κρεμλίνο, καθώς τόνισε σήμερα (01/10) πως διαθέτει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πολιτικός της αντιπολίτευσης παίρνει οδηγίες από «ινστρούχτορες» της  Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επίσης, χαρακτήρισε «αβάσιμες, απαράδεκτες και προσβλητικές» τις δηλώσεις του στο περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες πίσω από τη δηλητηρίασή του βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τον Ναβάλνι εργάζονται αξιωματούχοι της CIA, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ , απαντώντας σε ερώτηση του ραδιοφωνικού σταθμού Kommersant FM. Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «του δίνουν διάφορες οδηγίες».

Ο Πεσκόφ χρησιμοποίησε στις απαντήσεις του την λέξη «ασθενής» και όχι το όνομα του Ναβάλνι. «Ασφαλώς δεν είναι ο ασθενής που συνεργάζεται με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες που συνεργάζονται μαζί του. Αυτό θα ήταν το πιο σωστό», σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στις οποίες πρόσθεσε: «Μπορώ ακόμα να σας πω συγκεκριμένα ότι αυτές τις μέρες μαζί του εργάζονται ειδικοί της CIA».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ναβάλνι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι «προσβλητικές, απολύτως προσβλητικές και επίσης απαράδεκτες».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ναβάλνι «κάθαρμα» και υποστήριξε ότι «αυτό που γνωρίζω κατηγορηματικά, είναι ότι οι γιατροί στο Ομσκ του έσωσαν τη ζωή».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ναβάλνι, ότι «η ρητορική, η οποία φθάνει στις προσβολές, συνιστά γνωστό τρόπο εκείνων που θέλουν να θέσουν το εαυτό τους στο ίδιο επίπεδο με τον πρώτο πολίτη του κράτους και να συμμετάσχουν κατά κάποιο τρόπο στην πολιτική διαμάχη». Υπογράμμισε, τέλος, ότι «πραγματικοί ανταγωνιστές του προέδρου στο πολιτικό πεδίο είναι εντελώς άλλοι άνθρωποι και άλλες δυνάμεις, που δεν είναι ούτε ψευτοαντιπολίτευση ούτε περιθωριακή, αλλά πραγματική αντιπολίτευση».